Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

PARÍZEK: Európska pomoc musí byť rýchlejšia a šitá na mieru situácie

Na snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek. Foto: MZVaEZ SR

Podľa slov štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáša Parízeka rozvojová politika EÚ čelí najväčšej migračnej vlne od čias jej založenia.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Slovensko je predsedníckou krajinou v Rade Európskej únie (EÚ) v čase, keď sa definuje nová podoba rozvojovej politiky EÚ. Tá čelí najväčšej migračnej vlne od čias jej založenia. Povedal to dnes štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek na medzinárodnej konferencii Rozvoj a demokracia v Bratislave. Organizuje ju Nadácia Pontis.

Podľa Parízka to vytvára tlak na jej hranice a susedné krajiny. "Musíme dať nabok politickú korektnosť a pozrieť sa novým pohľadom na tieto výzvy," zdôraznil. EÚ podľa neho v tejto súvislosti mobilizuje mohutné zdroje na pomoc. Tá však podľa neho musí byť rýchlejšia a šitá na mieru konkrétnej situácii.

"Musíme byť schopný pomáhať v mieste a v čase, kde je to potrebné. Čo sa týka migračnej krízy, tak humanitárna pomoc a rozvojová iniciatíva musia ísť ruka v ruke. Humanitárna pomoc musí byť spojená s rekonštrukciou a rozvojom v postihnutých oblastiach," uviedol Parízek.

Piaty ročník konferencie sa koná pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Vystúpi na nej i Alaa Murabit, zakladateľka Hlasu líbyjských žien. Murabit sa venuje podpore ľudských práv a rodovej rovnosti, bojuje za plnú účasť žien pri riešení konfliktov a v mierových procesoch.

Je tu i Ken Banks, autor inovatívneho nástroja FrontlineSMS a kiwanja.net. Bližšie povie o tom, ako využil ľahko dostupnú technológiu mobilných telefónov a vytvoril nástroj, ktorý zjednodušil a zrýchlil komunikáciu v krízových situáciách, či už ide o boj s HIV, alebo odstraňovanie následkov zemetrasenia na Haiti.

Zúčastnení diskutujú o efektívnom prepojení rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci či sociálnej inovácie. Nevyhnú sa však ani témam migrácie, budúcnosti urbanizácie a udržateľného rozvoja v mestách.

"Naplnenie udržateľných cieľov do roku 2030 prijatých na pôde OSN si vyžaduje zaangažovanosť rôznorodých aktérov, dokonca aj tých, ktorí sa doteraz rozvojovými témami nezaoberali. Je potrebné mať jasnú stratégiu a koordináciu medzi ministerstvami a agentúrami, organizáciami občianskej spoločnosti, súkromným sektorom, akademickou sférou, ale aj verejnosťou. Preto konferenciu organizujeme," povedala Lenka Surotchak, riaditeľka Nadácie Pontis.

Konferencia je spolufinancovaná zo zdrojov oficiálnej rozvojovej pomoci – SlovakAid, Európskej komisie, UNDP, Medzinárodného vyšehradského fondu a slovenského ministerstva zahraničných vecí.