Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

LÉONZI:Inteligentné mestá vyžadujú globálnu reflexiu a lokálne konanie

Snímka z Konferencie Ville inteligente - inteligentné mesto. Foto: Facebook Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky

Na podujatí sa zúčastňujú predstavitelia a experti zo samospráv, podnikov, start-upov, klastrov, výskumných či univerzitných centier a urbanisti. Cieľom je zdieľať výsledky praxe.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Koncept smart riešení a inteligentných miest nás učí o dôležitosti spolupráce a zdieľaných koncepcií, vyžaduje globálnu reflexiu, ktorá vedie k lokálnym opatreniam. V úvode medzinárodného fóra Ville intelligente – inteligentné mesto, ktoré sa v utorok venuje konceptu "smart cities" a aplikácií inteligentných riešení do agendy samospráv, to uviedol francúzsky veľvyslanec v SR Christophe Léonzi.

Francúzsky ambasádor podčiarkol, že smart riešenia sa týkajú každého, prekračujú hranice miest i štátov a vedú k spolupráci medzi privátnou a verejnou sférou, politikmi o občanmi, vedcami i podnikateľmi. Léonzi zdôraznil, že inteligentné riešenia musia byť na dosah nielen najväčších metropol, ale aj menších miest i malých obcí. V téme smart riešení vyzdvihol i spoluprácu medzi Francúzskom a Slovenskom, nový impulz do nej by mala priniesť i konferencia. "Ambíciou fóra je, aby sme sa učili v bilaterálnom prístupe. Nech je to začiatok trvalej dynamiky medzi našimi krajinami," uviedol veľvyslanec.

Generálny tajomník služobného úradu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Pavol Sýkorčin poukázal na fakt, že utorková konferencia podčiarkuje súčasné nadštandardné vzťahy medzi Slovenskom a Francúzsko. Pripomenul, že pre Slovensko je Francúzsko strategický partner. "Našim záujmom je, aby výborná ekonomická a obchodná spolupráca sa prehlbovala aj o spoluprácu prinášajúcu pridanú hodnotu pre spoločnosť, práve prostredníctvom inteligentných smart riešení," uviedol Sýkorčin, pripomínajúc príklad Francúzska v tejto oblasti, z ktorého môže Slovensko čerpať.

V úvode fóra vystúpil aj primátor hostiteľského mesta, primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Poukázal na fakt, že hlavné mesto SR podporuje smart koncepcie v riešení každodenných problémov mesta i problémov, ktoré súvisia s urbárnou agendou, s ktorou sú v súčasnosti konfrontované metropoly a sídelné aglomerácie. "Smart riešenia zľavujú náklady a urýchľujú procesy, Bratislava ich podporuje vo všetkých oblastiach mestského života,“ uviedol Nesrovnal a spomenul konkrétne príklady v doprave či oblasti energetického hospodárstva, ale aj v znižovaní energetickej náročnosti budov či adaptácii na dôsledky zmeny klímy. Primátor Bratislavy pripomenul i to, že smart riešenie, využívajúce multifunkcionalitu, chce mesto priniesť aj v prípade zmeny verejného osvetlenia.

Fórum Ville intelligente – Inteligentné mesto organizuje Francúzske veľvyslanectvo na Slovensku a MZVaEZ SR v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR, Francúzsko-slovenskou obchodnou komorou a Francúzskym inštitútom na Slovensku. Na podujatí sa zúčastňujú predstavitelia a experti zo samospráv, podnikov, start-upov, klastrov, výskumných či univerzitných centier a urbanisti. Cieľom je zdieľať výsledky dobrej praxe a implementovaných či pripravovaných stratégií počas tematických okrúhlych stolov alebo počas vzájomných odborných osobných stretnutí. Svoje inteligentné riešenia predstavia i zástupcovia súkromných spoločností.