Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Lajčákova demisia bola podľa J. Pašku zbytočná

Na snímke poslanec NR SR Jaroslav Paška (SNS). Foto: TASR - Martin Baumann

Ministrovo rozhodnutie zotrvať vo funkcii prispeje podľa prvého podpredsedu SNS k upokojeniu scény.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Slovenská národná strana vníma rozhodnutie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD) ako akceptáciu toho, že programové vyhlásenie vlády bude určovacím smerovaním aj pre rezort diplomacie. Uviedol to pre TASR prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Na otázku, či ho ministrovo rozhodnutie prekvapilo, povedal, že ho prekvapila skôr jeho demisia. "Bol to zbytočný krok," poznamenal Paška. Ministrovo rozhodnutie zotrvať vo funkcii prispeje podľa neho k upokojeniu scény.

Minister Lajčák v piatok oznámil, že sa rozhodol zostať vo funkcii. V najbližšom čase podnikne potrebné kroky. Presvedčili ho garancie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) a predsedu Smeru-SD Roberta Fica ohľadom zahraničnej politiky Slovenska.

"Garancie, že programové vyhlásenie vlády platí a že nebudú prijímané ani akceptované kroky, ktoré by spochybňovali základné piliere našej zahraničnej politiky, za výkon ktorej zodpovedám ako minister. Tieto garancie prijímam s plnou vážnosťou. Iba za týchto podmienok má pre mňa zmysel pokračovať," uviedol Lajčák.

Lajčák zdôraznil, že pre demisiu sa rozhodol nie kvôli migrácii, ale kvôli tomu, že je presvedčený, že je na škodu Slovenska a jeho občanov, keď našim diplomatom nie je dovolené byť za stolom, kde sa diskutuje o veciach, ktoré sa nás týkajú. "Bol som a zostávam presvedčený, že uznesenie NR SR o odmietnutí byť súčasťou spoločného úsilia riešiť migráciu nie je správne," dodal.