Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák: To, že sa Trump s Putinom stretli, je dobrá vec pre všetkých

Na snímke predseda 72. Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (OSN) Miroslav Lajčák počas otvorenia medzinárodnej konferencie, ktorá si pripomína 20. výročie prijatia Rímskeho štatútu o založení Medzinárodného trestného súdu na pôde OSN pri príležitosti Medzinárodného dňa spravodlivosti v New Yorku 17. júla 2018. Foto: TASR/Monika Hipmánová

Putin a Trump absolvovali v pondelok svoj prvý samostatný summit vo fínskom hlavnom meste Helsinki.

New York 18. júla (TASR) – Americký prezident Donald Trump je ochotný riešiť problémy a ak Rusko môže byť súčasťou toho riešenia, je pripravený s ním spolupracovať. Šéf Bieleho domu to povedal predsedovi 72. Valného zhromaždenia OSN Miroslavovi Lajčákovi na začiatku jeho mandátu v septembri 2017. Lajčák o tom informoval agentúru TASR v súvislosti so stretnutím prezidenta USA s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré sa uskutočnilo v pondelok v Helsinkách.

"Osobne som presvedčený, že to, že sa lídri Spojených štátov a Ruskej federácie stretli, je dobrá vec pre všetkých. Tieto dve krajiny vlastnia 90 percent jadrového potenciálu tejto planéty. Bez jedných ani bez druhých sa nedá riešiť žiadna naozaj globálna otázka a ani väčšina regionálnych otázok - či hovoríme o Severnej Kórei, Iráne, alebo o ktorejkoľvek ďalšej krajine," vysvetlil slovenský diplomat.

Lajčák je zástancom dialógu. "Veci sa nevyriešia tým, že nebudeme o nich hovoriť, a už vôbec sa nevyriešia tým, že sa budeme bombardovať. Ak máme na niečo rozličný názor, moja filozofia ako diplomata je, že si sadnime za stôl a vysvetlime si, prečo sa nevieme na istých veciach zhodnúť," konštatoval.

Zároveň dodal, že nerozumie "panickým hlasom", že sa lídri stretli. "Práve normálne je, že ľudia majú komunikovať - a verme, že komunikácia ich privedie k tomu, že sa celková medzinárodná atmosféra zlepší, pretože momentálne je mimoriadne zlá," uzavrel Lajčák.

Putin a Trump absolvovali v pondelok svoj prvý samostatný summit vo fínskom hlavnom meste Helsinki. Hlavy štátov diskutovali o podozreniach z manipulácie amerických prezidentských volieb, o svetovej bezpečnosti, o možnostiach spolupráce v oblasti kybernetickej bezpečnosti, o Kryme a o súčasnom stave vzájomných vzťahov.

Osobitné spravodajkyne TASR Monika Himpánová a Viera Kulichová