Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Lajčák: Novým Zélandom sa môžeme inšpirovať v biznise aj vo vzdelávaní

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (vpravo) a minister zahraničných vecí Nového Zélandu Murray McCully (vľavo) počas stretnutia 18. augusta 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa Lajčáka veľmi obľúbeným medzi Slovákmi je program pracovných dovoleniek na Novom Zélande. Ročne ich môže využiť 100 Slovákov.

Bratislava 18. augusta (TASR) – Nový Zéland je krajina, ktorá nás môže v mnohom inšpirovať. Napríklad v oblasti biznisu, znižovaní nezamestnanosti mladých či v duálnom vzdelávaní. Po dnešnom rokovaní s ministrom zahraničných vecí Nového Zélandu Murrayom McCullym v Bratislave to uviedol slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

VIDEO: Záznam z tlačovej konferencie ministrov zahraničných vecí SR a Nového Zélandu



Obe krajiny sú si podľa Lajčáka podobné hodnotami, na ktorých boli vybudované. "Nový Zéland je krajina, ktorá nás môže v mnohom inšpirovať. Je to dobre spravovaná krajina. Krajina, ktorá je druhá v celosvetovom rebríčku krajín s najlepšími podmienkami na biznis. Ale takisto sa môžeme inšpirovať skúsenosťami Nového Zélandu v oblastiach, ako je znižovanie nezamestnanosti mladých, rozvoj duálneho vzdelávania, rozvoj informačných technológií," dodal.

VIDEO: M. McCully: Výmenný program študentov chceme rozširovať


Podľa Lajčáka veľmi obľúbeným medzi Slovákmi je program pracovných dovoleniek na Novom Zélande. Ročne ich môže využiť 100 Slovákov. Slovenský šéf rezortu diplomacie v tejto súvislosti požiadal svojho rezortného kolegu o navýšenie počtu miest v tomto programe. Tie sa podľa McCullyho odvíjajú od veľkosti krajiny a počtu obyvateľov.

"Pokúšame sa rozšíriť tento počet. Nestane sa to zajtra, ale dúfam, že sa to stane v najbližšom období," prisľúbil novozélandský minister. Ročne na Nový Zéland vďaka tomuto ročnému programu príde okolo 65.000 ľudí z celého sveta.

VIDEO: Rokovanie ministra Lajáka s Murrayom McCullym