Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák: Je dobré, že s USA už nemusíme riešiť bezvízový styk

Na archívnej snímke Miroslav Lajčák. Foto: TASR/Monika Hipmánová

V oblasti ekonomickej spolupráce oboch krajín nevidí Lajčák žiadne problémy a potvrdil, že s americkými firmami pôsobiacimi na Slovensku máme dobrú komunikáciu.

Washington 15. novembra (TASR) – Spojené štáty a Slovensko sú dvaja vyzretí partneri a nemusia už riešiť také základné otázky, ako napríklad bezvízový styk, ale môžu sa zameriavať na rozvíjanie investičných príležitostí. Pre TASR to v stredu počas svojej pracovnej návštevy USA povedal slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.



"Spojené štáty sú naším strategickým partnerom, máme s nimi dialóg v úplne všetkých oblastiach. Je dobré, že už máme ošetrené tie zásadné bilaterálne veci. Pár rokov dozadu sme riešili napríklad bezvízový režim alebo sme potrebovali, aby nás Spojené štáty podporili v našich ambíciách o vstup do Severoatlantickej aliancie a podobne," uviedol Lajčák.

V súčasnosti už je podľa šéfa diplomacie tento vzťah úplne iný. Stále je však čo zlepšovať a Slovensko sa v súčasnosti zameriava na spoluprácu s Kongresom a na hľadanie investičných príležitostí. Lajčák v tejto súvislosti ocenil prácu slovenského veľvyslanectva vo Washingtone.

V oblasti ekonomickej spolupráce oboch krajín nevidí Lajčák žiadne problémy a potvrdil, že s americkými firmami pôsobiacimi na Slovensku máme dobrú komunikáciu. Podobne americké firmy v októbri na investičnom fóre v New Yorku ocenili Slovensko ako obchodného a investičného partnera. Slovenský veľvyslanec v USA Ivan Korčok v tejto súvislosti pre TASR uviedol, že sa chce zamerať na to, aby sa teraz aj slovenské firmy vo väčšom presadili na americkom trhu.

Spolupracovníčka TASR Michaela H. Janotová