Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Ombudsman: V dubnickom ústave na výkon trestu je neohlásená kontrola

Na archívnej snímke verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. Foto: TASR Jaroslav Novák

Pri kontrolnej návšteve sa zameriam okrem iného na to, či Slovenská republika dodržala povinnosti, ktoré súvisia s ochranou života odsúdeného, odkázal verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Bratislava/Dubnica nad Váhom 21. júna (TASR) – Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský vykonáva od obeda neohlásenú kontrolnú návštevu Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom. Reaguje tak na utorňajšie (20. 6.) úmrtie odsúdeného väzňa, ktorý spáchal samovraždu. TASR o tom informovali z Kancelárie verejného ochrancu práv (KVOP).

"Pri kontrolnej návšteve sa zameriam okrem iného na to, či Slovenská republika dodržala povinnosti, ktoré súvisia s ochranou života odsúdeného," odkázal Dobrovodský.

Slovenská republika má podľa neho nielen povinnosť do práva na život nezasahovať, ale má aj povinnosť vykonať kroky, ktoré zabránia smrti človeka. Pripomína to aj v súvislosti s informáciami, podľa ktorých malo Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže dostať sťažnosti príslušníkov zboru na správanie ich nadriadeného. Ten ich mal údajne nútiť, aby hľadali disciplinárne dôvody proti konkrétnym odsúdeným.

V utorok dopoludnia došlo v priestoroch spoločných spŕch v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom k samovražde 48-ročného odsúdeného. Odsúdený bol vo výkone trestu odňatia slobody pre spáchanie trestných činov nebezpečného vyhrážania.