Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Kvalita demokracie na Slovensku v prvom štvrťroku 2012 klesla

Grigorij Mesežnikov Foto: TASR/Michal Svítok

Na tomto miernom poklese sa podieľa tak bývalá administratíva expremiérky Ivety Radičovej, ako aj niektoré opatrenia nastupujúcej vlády Roberta Fica.

Bratislava 16. mája (TASR) - Kvalita demokracie na Slovensku podľa Barometra Inštitútu pre verejné otázky (IVO) v prvom štvrťroku 2012 klesla o 0,2 bodu na celkovú známku 2,8. Na tomto miernom poklese sa podieľa tak bývalá administratíva expremiérky Ivety Radičovej, ako aj niektoré opatrenia nastupujúcej vlády Roberta Fica. Na tlačovej konferencii to dnes povedal prezident IVO Grigorij Mesežnikov.

"Určité zhoršenie kvality demokracie je spôsobené najmä problematickými trendmi v dvoch oblastiach. V oblasti legislatívy a v oblasti ľudských a menšinových práv," konštatoval Mesežnikov. "V oblasti legislatívy ten väčší diel zodpovednosti padá na predchádzajúcu administratívu, ktorá, žiaľ, pri príprave legislatívnych zmien nedosahovala tú kvalitu, ktorá bola príznačná v prechádzajúcom období," povedal s tým, že za niektoré z týchto noriem hlasovali aj bývalé opozičné strany, rozhodujúci diel zodpovednosti však padá na Radičovej koalíciu.

"V oblasti ľudských práv a národnostných menšín kriticky hodnotíme nastavenia už súčasnej vlády, vychádzajúc aj z programového vyhlásenia vlády, aj z krokov, ktoré už stihla implementovať. A to je predovšetkým zrušenie pozície podpredsedu vlády pre národnostné menšiny, ľudské práva a rodovú rovnosť," dodal. Ministerstvá, na ktoré agenda bývalého podpredsedu vlády pre ľudské práva prejde, podľa Mesežnikova nemajú potenciál na jej systematické riešenie.

V oblasti demokratických inštitúcií a právneho štátu, ako aj v oblasti nezávislosti médií IVO popisuje podľa Mesežnikova v poslednom období aj problematické, aj pozitívne trendy. "Tam je to vyvážené," dodal. Zároveň ale upozornil, že prvý pokus opozície aktivovať kontrolné právomoci parlamentu voči členovi vlády "nedopadol dobre". "Parlamentný výbor neschválil poslanecký prieskum ohľadom diplomu súčasného ministra práce a sociálnych vecí a dokonca odmietol schváliť pozvanie ministra školstva, aby poskytol informácie," upozornil.

Čo sa týka médií, predseda Rady RTVS Miroslav Kollár, ktorý pre IVO spracovával túto agendu, poznamenal, že kritické výhrady predsedu vlády Roberta Fica a ministra kultúry Mareka Maďariča voči spravodajstvu RTVS nevníma ako šťastné. Dôvodom je to, že riešenie otázok spravodajstva verejnoprávnych médií by nemalo byť priamo agendou členov vlády.

V oblasti vzťahu vlády a mimovládnych organizácií Martin Bútora z IVO ocenil prvé rokovanie predstaviteľov tretieho sektora s premiérom a predstaviteľmi vládnych rezortov. "Vláda vyjadrila pripravenosť znovu zvážiť spojenie agendy menšín a mimovládnych organizácií," povedal Bútora s tým, že vládni predstavitelia uvažujú aj o možnosti pokračovať v realizácii Akčného plánu otvoreného vládnutia.

Premiér Robert Fico hodnotenie IVO komentovať nechcel. "Pri všetkej úcte k ľuďom, ktorí robia v tomto inštitúte, sa nebudeme týmito ich pripomienkami vôbec zaoberať. Je naozaj až také zvláštne, že vláda len v stredu získala dôveru Národnej rady SR a už pán Mesežnikov oznamuje zhoršenie kvality demokracie, to asi preto, že sme vyhrali voľby," skonštatoval po dnešnom rokovaní vlády.

Ako poznamenal, Smer-SD sa nebude nikomu ospravedlňovať za to, že vyhral voľby, pričom poukázal, že to nie je zločin. Myslí si, že takýmto hodnoteniam, ako dnes prezentoval IVO, už nemôže nikto veriť. Podotkol tiež, že Mesežnikov, ktorý mal podľa jeho slov za bývalej vlády zákazku od Úradu vlády SR, sa takto "primeraným" spôsobom strápnil.