Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Kurilla: V ochrane prírody urobila SR viaceré kroky

Norbert Kurilla, archívne foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Slovensko tiež pokročilo vo vyhlasovaní chránených vtáčích území, vydalo usmernenie pre okresné úrady a pripravilo novelu zákona o ochrane prírody a krajiny.

Bratislava 5. februára (TASR) - V ochrane prírody urobilo Slovensko viaceré kroky, o ktorých budú príslušné rezorty informovať Európsku komisiu (EK). Na stretnutí so zástupcami parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie to povedal štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Norbert Kurilla. S poslancami hovoril o odôvodnenom stanovisku Európskej komisie (EK), ktoré exekutíva EÚ Slovensku poslala pre nedostatky v oblasti ochrany životného prostredia.

"Hlavné výhrady boli k výskytu náhodnej ťažby alebo programom starostlivosti o les, ktoré nemôžu byť primeraným spôsobom pripomienkované orgánmi ochrany prírody. Takisto veci súvisiace s chránenými vtáčími územiami - pokrok Komisia vyhodnotila ako nedostatočný," priblížil Kurilla. Komisii tiež prekáža, že nedostatky v tejto oblasti spôsobili výrazný pokles populácie vtáctva, najmä hlucháňa hôrneho.

Štátny tajomník poslancov informoval, že pre ochranu hlucháňa zriadilo ministerstvo pracovnú skupinu. Pokročilo tiež vo vyhlasovaní chránených vtáčích území, vydalo usmernenie pre okresné úrady a pripravilo novelu zákona o ochrane prírody a krajiny. Kurilla zdôraznil, že bez schválenia tejto novely nebude možné hlucháňa hôrneho dostatočne chrániť. Pripomenul tiež, že envirorezort intenzívne komunikuje s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o zákone o lesoch, ktorý bol stiahnutý z rokovania vlády.

Poslanci sa tejto téme budú venovať aj na jednom z ďalších zasadnutí výboru. Kurillu požiadali, aby im ministerstvo do termínu jeho konania poskytlo vyjadrenie k možnosti nahliadnuť do odôvodneného stanoviska EK a poskytlo im metodické usmernenie, ktoré envirorezort poslal okresným úradom.

Na začiatku utorkového rokovania poslanci riešili, či malo ísť o stretnutie alebo mimoriadne rokovanie výboru. Opoziční poslanci tvrdili, že výbor sa na minulej schôdzi dohodol, že mimoriadne zasadne nielen k téme hovädzieho mäsa, ale aj ochrane prírody. Predseda výboru Peter Antal (Most-Híd) však k téme ochrany prírody zvolal len stretnutie s predstaviteľom životného prostredia. Poslanci sa následne dohodli, že išlo o nedorozumenie a k téme sa uskutoční aj zasadnutie.