Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Konferencia priblíži zdravotnú starostlivosť po jadrovej udalosti

Ilustračný snímok. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Hlavnou témou je ochrana zdravia a poskytovanie zdravotnej starostlivosti po jadrovom alebo radiačnom nešťastí, činnosť poskytovateľov starostlivosti, ako aj integrovaného záchranného systému.

Bratislava 10. júla (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR chystá v rámci predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke (V4) medzinárodnú konferenciu zameranú na zdravotnú starostlivosť po jadrovej alebo radiačnej udalosti. Podujatie s názvom Medicína katastrof v Slovenskej republike bude v októbri vo Vysokých Tatrách.

Spoluorganizátormi 21. ročníka konferencie sú Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad jadrového dozoru, informuje o tom rezort vnútra na svojej webovej stránke.

Hlavnou témou podujatia je ochrana zdravia a poskytovanie zdravotnej starostlivosti po jadrovom alebo radiačnom nešťastí, činnosť poskytovateľov starostlivosti, ako aj integrovaného záchranného systému.

Súčasťou programu konferencie bude charakteristika dôsledkov havárie na zdravie obyvateľov, ale aj pripravenosť Slovenska na takéto udalosti. Organizátori sa zamerajú na úlohy Hasičského a záchranného zboru a civilnej ochrany obyvateľstva. Súčasťou budú aj informácie o tom, ako ľuďom poskytovať špecifickú zdravotnú starostlivosť v takýchto prípadoch. Pôjde o diagnostiku a ošetrenie lokálnych radiačných poranení, medicínsky manažment, prvú lekársku pomoc či základné riziká a ochranu pre prvých zasahujúcich. Na záver budú môcť účastníci vidieť zariadenia a ochranné prostriedky pre zložky integrovaného záchranného systému a zdravotníkov.