Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kolapsov z tepla opäť pribúda, záchranári ošetrili v pondelok 71 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dušan Hein

Zdravotnícki záchranári opakovane apelujú na ľudí, aby sa počas horúčav zdržiavali v interiéri a dodržiavali dostatočný pitný režim.

Bratislava 14. augusta (TASR) – Počet kolapsov z tepla opäť stúpol. Počas pondelka (13.8) bol najvyšší za posledné tri dni. Zdravotnícki záchranári na celom Slovensku ošetrili v dôsledku vysokých teplôt 71 ľudí. TASR o tom informovala hovorkyňa operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

"Najviac výjazdov bolo v Žilinskom kraji, kde skolabovalo z tepla 15 pacientov, najmenej v Trnavskom kraji, v ktorom potrebovalo pomoc šesť pacientov. V Prešovskom kraji pomáhali záchranári 11 ľuďom, v Bratislavskom kraji deviatim ľuďom. Problémy s vysokými teplotami malo v Banskobystrickom a Trenčianskom kraji zhodne po osem ľudí. Pomoc záchranárov potrebovalo v Nitrianskom kraji sedem ľudí,“ spresnila Krčová. Aj napriek zásahu záchranárov sa nezlepšil zdravotný stav 54 ľuďom. Tí museli byť prevezení do nemocnice.

Zdravotnícki záchranári opakovane apelujú na ľudí, aby sa počas horúčav zdržiavali v interiéri a dodržiavali dostatočný pitný režim. "Platí, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, no najohrozenejšie sú deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev," podotkla Krčová.

Tekutiny treba dopĺňať priebežne počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové stavy.

Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta treba ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, na ktorej operátor poradí, ako ďalej postupovať.