Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: BUGÁR: Koaliční lídri sú odhodlaní pokračovať ďalej

Na snímke predseda Most-Híd Béla Bugár počas vyhlásenia pre média po koaličnom rokovaní v Bratislave 8. augusta 2017. Foto: TASR - Martin Baumann

Lídri sa zídu opäť v piatok (11.8.), tentoraz na Úrade vlády.

Bratislava 8. augusta (Teraz.sk/TASR) - Problém v koalícii nie je taký vážny, koaliční lídri sú odhodlaní pokračovať. Konštatoval po rokovaní koaličnej rady predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý na brífing prišiel sám a tlmočil stanovisko vládneho trojlístka. Koalícia však ešte krízu, ktorá vznikla po vypovedaní koaličnej zmluvy šéfom SNS Andrejom Dankom, neuzavrela.

"Na dnešnom rokovaní bolo jednoznačne stanovené, že neexistuje žiadna alternatíva tejto koalície, preto sú koaliční lídri odhodlaní ďalej pokračovať," povedal Bugár. Partneri sa podľa jeho slov porozprávali, vypočuli si navzájom názory a rozhovory budú pokračovať ďalej. Lídri sa zídu opäť v piatok (11.8.), tentoraz na Úrade vlády.



Bugár tvrdí, že spory nie sú. "Vypočuli sme si názory a budeme pokračovať v rokovaní," zopakoval šéf Mosta-Híd. Podľa neho údajný spor v koalícii vznikol na základe "jedného listu". "Vypočuli sme si aj stanovisko pána predsedu Danka a pokračujeme v piatok. Keďže pokračujeme, až také vážne to nie je," uzavrel Bugár.



Danko ani Robert Fico (Smer-SD) pred novinárov po rokovaní neprišli. Fico nepovedal nič ani pred stretnutím, Danko dnes ráno nevedel povedať, ako sa situácia vyvinie. Uviedol, že je však dôležité, aby sa medzi koaličných partnerov vrátila elementárna úcta. Podľa Danka je dôležité, aby si koaliční partneri určili priority, najmä v sociálnej oblasti. Predseda SNS je presvedčený, že bez "absolútnej" revízie koaličnej zmluvy nemôže koalícia ďalej fungovať.

Dnešnej koaličnej rade predchádzalo niekoľko udalostí, ktoré spustilo vypovedanie koaličnej zmluvy predsedom SNS Andrejom Dankom.

Vypovedanie koaličnej zmluvy Danko oznámil v pondelok (7.8.) listom cez médiá. Premiér Fico v reakcii na tento krok zvolal nadnes rokovanie koaličných partnerov. Dankov krok označil za "absurdný", nevnáša podľa neho do spoločnosti pokoj a stabilitu. Smer-SD a Most-Híd dnes chceli počuť od Danka, prečo zmluvu vypovedal a prečo zvolil tento spôsob oznamovania svojho rozhodnutia.

Bugár ešte v pondelok večer hovoril, že budú chcieť počuť od Danka aj návrhy, ako chce zmeniť koaličnú zmluvu. Po koaličnej rade však neprezradil, či Danko niečo také priniesol. V pondelok večer rokovali aj v Smere-SD. Zhodli sa tam, že sú za stabilitu, ale údajne už nechcú Dankovi ustupovať.

Predseda SNS v liste partnerom ako dôvod vypovedania koaličnej zmluvy uviedol absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov. Taktiež stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii. Šéf národniarov navrhol koaličným partnerom rokovania o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.