Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

KNIŽNICE VO VLAKOCH: V rýchlikoch si môžu cestujúci požičať knihu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Cestujúci budú mať na výber z približne 30 kníh rôznych titulov a žánrov. Nájdu ich v špeciálnych stojanoch v reštauračnom vozni v ôsmich 'šesťstovkových' rýchlikoch.

Bratislava 1. marca (TASR) - V ôsmich rýchlikoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) si v rámci Týždňa slovenských knižníc budú môcť cestujúci požičať knihy. Podujatie sa bude konať od pondelka 4. marca do 10. marca.

"Knihy sa vybrali tak, aby žánrom i rozmerom zodpovedali účelu. Ide predovšetkým o menšie knihy a kratšie literárne útvary – poviedky, novely, literatúra faktu, ale nájde sa tam aj detská literatúra. Pripravené budú knihy od súčasných slovenských aj populárnych svetových autorov, knihy o cestovaní i tituly so športovou tematikou," uviedla podpredsedníčka Slovenskej asociácie knižníc Daniela Tóthová.

Cestujúci budú mať na výber z približne 30 kníh rôznych titulov a žánrov. Nájdu ich v špeciálnych stojanoch v reštauračnom vozni v ôsmich 'šesťstovkových' rýchlikoch, ktoré premávajú medzi Bratislavou a Košicami. O prebiehajúcej akcii ich bude prostredníctvom rozhlasu informovať vlakový personál.

Záštitu nad projektom Týždeň slovenských knižníc tento rok prevzala ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD), ambasádorom je člen činohry Slovenského národného divadla Ján Gallovič, pričom ZSSK je jedným z partnerov podujatia.

"Teším sa, že sa už tretíkrát podieľame na Týždni slovenských knižníc, ktorý považujem za veľmi prospešnú akciu," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

Týždeň slovenských knižníc si sprievodnými aktivitami pripomína tradíciu marca ako mesiaca knihy. Podujatie sa snaží spropagovať význam čítania, podporovať a prezentovať knihy, knižnice i knižnú kultúru. Po celom Slovensku je v súčasnosti takmer 4000 registrovaných knižníc, ktoré majú svojich fondoch približne 40 miliónov zväzkov kníh.