Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Klimatický štrajk podporil aj minister životného prostredia

Na snímke minister životného prostredia Slovenskej republiky László Sólymos. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Nepriamo štrajk podporila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Minister životného prostredia SR László Sólymos (Most-Híd) na sociálnej sieti podporil Klimatický štrajk, ktorý sa v piatok (20.9.) uskutoční v štyroch slovenských mestách. Sólymos je presvedčený, že čím viac ľudí si uvedomí dopady klimatickej zmeny, tým ľahšie bude presadzovanie nevyhnutných krokov.

"Klimatická zmena neprichádza, klimatická zmena je tu. A osobne oceňujem všetky iniciatívy, ktoré na tento nespochybniteľný fakt upozorňujú," vyhlásil Sólymos. Klimatický štrajk organizovaný iniciatívou Fridays for Future sa uskutoční v Bratislave, Košiciach, Žiline a v Banskej Bystrici.

Za protest sa postavilo 71 mimovládnych organizácií vrátane Greenpeace, iniciatívy My sme les, organizácie Amnesty International či Nadácie Zastavme korupciu. Podporujú ho aj Univerzita Komenského v Bratislave, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Slovenská akadémia vied, Vysoká škola výtvarných umení, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach či Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Levice.

K štrajku sa pridali aj súkromné školy. Správna rada Asociácie pracovníkov súkromných škôl a školských zariadení Slovenska vyzvala školy a pedagógov, nech sú pre svojich žiakov a študentov vzorom pri realizácii širokého spektra podujatí.

Nepriamo štrajk podporila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá minulý týždeň po stretnutí s predstaviteľmi environmentálnych neziskových organizácií a iniciatív, vrátane Fridays for Future, vyhlásila, že boj proti klimatickej kríze by mal byť prioritou celej krajiny a celého ľudstva. Pripomenula tiež, že pri každom veľkom cieli je potrebné spolupracovať a iniciatívy sú symbolom spolupráce.