Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kiska konzultuje, či môže vybrať sudcov ÚS z menšieho počtu kandidátov

Na archívnej snímke Andrej Kiska. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Parlament mal prezidentovi ponúknuť 18 kandidátov na deväť voľných sudcovských miest.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska konzultuje s expertmi na ústavné právo, či môže vybrať sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR aj z menšieho počtu kandidátov. Informoval o tom Kiskov hovorca Roman Krpelan s tým, že svoje rozhodnutie k ústavným sudcom oznámi hlava štátu počas budúceho týždňa.

Parlament mal prezidentovi ponúknuť 18 kandidátov na deväť voľných sudcovských miest. Nateraz však dokázal zvoliť iba osem kandidátov, ďalším má voliť v máji.

"Národná rada nekoná tak, ako to vyžaduje ústava, a nepredložila prezidentovi 18 kandidátov na sudcov Ústavného súdu na deväť voľných miest. Prezident dostal len osem mien. Preto konzultuje s expertmi na ústavné právo, či môže ísť na hranu ústavy a vybrať sudcov Ústavného súdu aj z menšieho počtu kandidátov," uviedol Krpelan.

Upozorňuje, že ústava totiž na inom mieste prikazuje prezidentovi konať tak, aby zabezpečil riadny chod ústavných orgánov. Kreplan tiež pripomína, že prezident Kiska nemá termín na svoje rozhodnutie. "Oznámi ho v priebehu budúceho týždňa," doplnil.

Parlament už volil kandidátov dvakrát, stále však nevybral dosť uchádzačov. V prvom hlasovaní nezvolili poslanci nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov. Na Ústavnom súde sú momentálne štyria sudcovia, deviatim sa skončilo funkčné obdobie v polovici februára.