Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

KDH chce vrátiť samosprávam a občanom právo rozhodovať o hazarde

Predseda KDH Ján Figeľ Foto: TASR/Martin Baumann

Novela chce vrátiť obciam a mestám oprávnenia rozhodovať o regulácii, obmedzení alebo vylúčení hazardu z územia spravovaného obcou.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Nové herne a hracie automaty by mali pribúdať pomalšie. Mestské a miestne zastupiteľstvá by totiž mali opätovne získať účinnejšiu možnosť rozhodovať o tom, či v ich obci alebo mestskej časti budú prevádzky s hazardnými hrami. Takúto novelu zákona o hazardných hrách predkladá na novembrovú schôdzu Národnej rady SR opozičné KDH.

Novela chce vrátiť obciam a mestám oprávnenia rozhodovať o regulácii, obmedzení alebo vylúčení hazardu z územia spravovaného obcou. Rovnako občania majú dostať možnosť na základe petície podpísanej aspoň desiatimi percentami obyvateľov vyvolať proces vedúci k obmedzeniu hazardu. Následne by rozhodovalo príslušné zastupiteľstvo s tým, že ak by petícii nevyhovelo, bolo by povinné vypísať o takejto téme referendum v mestskej časti či obci.

"Chceme vrátiť samosprávam a občanom možnosť výraznejšie ovplyvňovať prostredie, v ktorom žijú. Vedú nás k tomu viaceré dôvody. Dopady šíriaceho sa hazardu sú ekonomické, kriminogénne a sociálne. Zarábajú na tom len krupiéri a prevádzkovatelia kasín či automatov, všetci ostatní prehrávajú," upozornil na dnešnej tlačovej konferencii líder KDH Ján Figeľ.

Sociálne dopady šíriaceho sa gamblerstva sú podľa jeho slov nevyčísliteľné. "Rozpad rodín, závislosť. Týchto prípadov na Slovensku pribúda a my by sme nemali byť ľahostajní," odporučil. Figeľ zároveň tvrdí, že hracie automaty sa v poslednom období šíria ešte rýchlejšie. "Ľudia hovoria, že ako huby po daždi a oni nemajú páky, ako obhájiť svoj záujem. Automat je vysávač peňazí. V decembri 2012 bola schválená novela, ktorá vyšla v ústrety práve prevádzkovateľom týchto zariadení, obmedzila právomoci obcí a miest a záujmy obyvateľov a znížila tak ochranu občanov pred negatívnymi javmi hazardu," pripomenul poslednú novelizáciu zákona Figeľ.

Starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár (KDH) ako príklad z praxe uviedol, že priamo pred ružinovským centrom pre liečbu drogových závislostí vyrastá nová herňa, ktorú ľudia nechcú. "Verím, že poslanci v NR SR použijú zdravý rozum a návrh prejde," uzavrel.