Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Každé 11. dieťa sa na Slovensku narodí predčasne

Ilustračné foto. Foto: TASR, Roman Hanc

Pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí, ktorý si verejnosť pripomenie v sobotu 17. novembra, organizuje občianske združenie rôzne podujatia.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Každé 11. dieťa sa na Slovensku narodí predčasne. "Za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o takmer tretinu," uviedla predsedníčka občianskeho združenia (OZ) Malíček, ktoré pomáha a poskytuje podporu predčasne narodeným deťom a ich rodinám, Ľubica Kaiserová. Dlhodobé zdravotné následky sa u týchto detí vyskytujú desaťkrát častejšie ako u donosených novorodencov.

Pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí, ktorý si verejnosť pripomenie v sobotu 17. novembra, organizuje občianske združenie rôzne podujatia. Tento rok sa konal už siedmy ročník odovzdávania cien Purpurové srdce. Malíček 9. novembra v Primaciálnom paláci v Bratislave ocenil osobnosti, ktoré sa pričinili o zlepšenie situácie predčasne narodených detí na akademickej, nemocničnej aj domácej pôde

Cenu si prevzal napríklad Michal Jánoš z Novorodeneckého oddelenia Fakultnej nemocnice v Žiline, ktorý bol ako jeden z prvých pediatrov pri zrode v tom čase nových odborov neonatológie a perinatológie na Slovensku. Ocenili taktiež spoločnosť Lidl za projekt, ktorý pomohol získať neonatologickým pracoviskám v slovenských nemocniciach prístroje.

Ďalšími ocenenými boli zdravotná sestra Mária Drábiková, ktorá organizuje zbierky pre neonatologické oddelenia na celom Slovensku, primárka Novorodeneckej kliniky v Univerzitnej nemocnici Bratislava Ľubica Pejhovská a Klinika detskej oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb v Bratislave.

Svetový deň predčasne narodených detí podporia aj ďalšie aktivity vo viacerých mestách Slovenska. Od 16. do 18. novembra sa pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí rozžiaria purpurovou farbou viaceré dominanty slovenských miest.