Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Kaník žiada Smer o podporu jeho novely, Fico im vraj hlavu neodtrhne

Ľudovít Kaník ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Ľudovít Kaník sa už po niekoľký raz pokúša presadiť, aby si priestupky maloletých museli rodičia odpracovať verejnoprospešnými prácami.

Bratislava 26. marca (TASR) - Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) vám hlavu neodtrhne, ak posuniete novelu zákona o priestupkoch do druhého čítania.

Odkázal v pléne sociálnym demokratom poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, ktorý sa už po niekoľký raz pokúša presadiť, aby si priestupky maloletých museli rodičia odpracovať verejnoprospešnými prácami. Túto možnosť by mali mať podľa Kaníkovej novely rodičia, ktorí nemajú na zaplatenie pokút či škôd, ktoré priestupca spôsobí.

Opozičný poslanec už niekoľkokrát stiahol novelu, keďže nemal podporu Smeru-SD a bez neho nemá právna norma šancu na úspech. Dnes žiadal sociálnych demokratov, aby zabudli na to, že je to opozičná novela a posunuli ju do druhého čítania. Podľa Kaníka je totiž dobrá a potrebná. "Ukážme ľuďom, že aj iná politická kultúra existuje. Veď ani predseda Fico vám za to hlavu neodtrhne. Je to len prvé čítanie, posuňte to ďalej. Otvoriť priestor na to, aby sme mohli riešiť problém je vec, za ktorú vás nikto nebude kritizovať," apeloval Kaník na poslancov Smeru-SD. Pripomenul, že v druhom čítaní sa predsa môže návrh ešte meniť.

Cieľom novely je podľa Kaníka zmierniť súčasný stav "akejsi osobitnej priestupkovej imunity určitej neprispôsobivej časti obyvateľstva, ktorá vďaka súčasnej právnej úprave má širokú možnosť vyhnúť sa sankciám za spáchané priestupky. Opatrením chce Kaník riešiť aj prípady, keď často maloleté, priestupkovo nezodpovedné deti, páchajú priestupky na popud rodičov či iných členov rodiny s vedomím, že tieto priestupky nebudú postihnuté.

Kaník navrhuje, aby páchateľ, ktorý nemá peniaze na uhradenie škody na majetku, ktorú spôsobil, musel vykonať verejnoprospešné práce v rámci malých obecných prác. Ak si priestupca nesplní povinnosť vykonať verejnoprospešné práce, má sa stanoviť povinnosť správneho orgánu uložiť náhradnú lehotu na ich vykonanie, ktorá však musí začať plynúť najneskôr do 60 dní od uplynutia pôvodnej lehoty. Výška sankcie by sa mala pritom dvojnásobne zvýšiť. Ak by priestupca verejnoprospešné práce nevykonal ani potom, sankcia by sa mala zvýšiť trojnásobne. V prípade, že ani tak by si vinník povinnosť nesplnil, jeho konanie by malo byť brané ako trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia. Za ten môže byť podľa trestného zákona potrestaný odňatím slobody na jeden až päť rokov.