Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Jadrový pokus v Severnej Kórei znepokojil aj slovenskú diplomaciu

Televízne správy ukazujúce zábery z jadrového testu v Severnej Kórei. Foto: TASR/AP Photo

Štátny tajomník rezortu diplomacie Peter Burian konštatoval, že tento pokus predstavuje opakovane hrubé porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

Bratislava 13. februára (TASR) - Slovenská republika, rovnako ako USA, je znepokojená vývojom situácie v Severnej Kórei (KĽDR), kde sa tento týždeň uskutočnil historicky tretí jadrový test.

Zhodli sa na tom dnes štátny tajomník rezortu diplomacie Peter Burian a americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick. Obaja konštatovali, že tento pokus predstavuje opakovane hrubé porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a je v príkrom rozpore s medzinárodnými záväzkami KĽDR.

"Veľvyslanec USA taktiež pripomenul hlavné myšlienky správy prezidenta Baracka Obamu o stave Európskej únie. Priblížil zámery americkej administratívy na postupné znižovanie svojej vojenskej prítomnosti v Afganistane. Osobitne vyzdvihol obojstranný záujem o dojednanie a uzatvorenie dohody o voľnom obchode medzi USA a Európskou úniou," informoval dnes tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Burian pritom ubezpečil amerického veľvyslanca o záujme Slovenska aj naďalej spolupracovať s USA pri stabilizácii Afganistanu. Slovensko to podľa neho potvrdzuje nielen svojou vojenskou prítomnosťou, ale aj poskytovaním oficiálnej rozvojovej pomoci.