Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

REAKCIE SR na zvolenie Johnsona za lídra britských konzervatívcov

Na snímke poslanec NR SR Jaroslav Paška (SNS), archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Británia podľa Pašku nechce stratiť ani na krátke obdobie práva a suverenitu nad svojou krajinou. Pri rokovaniach medzi Britániou a EÚ sú podľa neho potrebné férové rokovania a trpezlivosť.

Bratislava 23. júla (TASR) - Podpredseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Jaroslav Paška (SNS) si myslí, že by bolo dobré, keby v EÚ pozorne počúvali Borisa Johnsona pri formulovaní výhrad týkajúcich sa brexitu. Uviedol to pre TASR v reakcii na zvolenie Johnsona za lídra Konzervatívnej strany, a tým aj britského premiéra. Zvolením Johnsona je podľa člena zahraničného výboru Martina Klusa (SaS) pravdepodobný scenár, že Británia odíde z EÚ bez dohody, čo poškodí nielen už aj tak vážne zasiahnutú britskú ekonomiku, ale aj členské štáty EÚ vrátane Slovenska.

Johnson bude podľa Pašku rokovať o brexite a o prípadných nových požiadavkách Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na odchod, ktoré už avizoval. "Osobne si myslím, že bude dobré, ak sa nová Európska komisia začne vážne zaoberať pripomienkami Veľkej Británie predovšetkým k írskej poistke, pretože to je zásadný problém Veľkej Británie, ktorá nechce stratiť suverenitu nad svojím územím tykajúcu sa Severného Írska," povedal pre TASR Paška.

Británia podľa Pašku nechce stratiť ani na krátke obdobie práva a suverenitu nad svojou krajinou. Pri rokovaniach medzi Britániou a EÚ sú podľa neho potrebné férové rokovania a trpezlivosť.

"V prípade brexitu bez dohody, ktorý je s Johnsonom na čele britskej vlády najpravdepodobnejší, prestane byť zásadnou otázkou, aká bude budúcnosť Veľkej Británie mimo EÚ, ale či vôbec bude nejaká budúcnosť Veľkej Británie v dnešnej podobe," skonštatoval pre TASR Klus.

Klus si myslí, že tlak na odchod Škótska a jeho opätovné pripojenie k EÚ, ale aj nárast radikalizmu v Severnom Írsku sa pravdepodobne bude výrazne stupňovať. Dajú sa tiež podľa neho očakávať problémy v Konzervatívnej strane. "Jedno z prvých predsavzatí Johnsona po zvolení bolo, že chce spájať, no jeho povesť i predvolebné predsavzatia napovedajú, že realita môže mať celkom odlišný charakter," doplnil Klus.

Novým britským premiérom a lídrom Konzervatívnej strany bude bývalý minister zahraničných vecí a niekdajší starosta Londýna Boris Johnson. Na vnútrostraníckom hlasovaní poštou, ktoré sa konalo od 6. do 22. júla, sa zúčastnilo 87,4 percenta zo 160.000 členov Konzervatívnej strany.

K. Cséfalvayová: Britská politická scéna je dlhodobo paralyzovaná


Britská politická scéna je podľa predsedníčky Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Kataríny Cséfalvayovej(Most-Híd) dlhodobo paralyzovaná a nevie nájsť väčšinovo prijateľné riešenie, ktoré by zavŕšilo "brexitovú odyseu". Ako v utorok uviedla pre TASR, predpokladá, že nástupom Borisa Johnsona za britského premiéra sa táto šanca ešte zmenší.

"Johnson a väčšina elity konzervatívnej strany sa zdajú byť v zajatí brexitového populizmu, ale v suťažení s lídrom Strany brexitu Nigelom Farageom nie sú autentickejší ani úspešnejší. V konečnom dôsledku žiaľ len posilňujú jeho legitimitu a popularitu," vysvetlila šéfka zahraničného parlamentého výboru.

Podľa jej názoru Spojené kráľovstvo dohodu a kooperáciu s Európou potrebuje. "Najlepším dôkazom z ostatných dní je samotná výzva Spojeného kráľovstva po spoločnej európskej akcii po tom, ako Irán zajal britské plavidlo," dodala Cséfalvayová.

Podpredseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Jaroslav Paška (SNS) si myslí, že by bolo dobré, keby v EÚ pozorne počúvali Borisa Johnsona pri formulovaní výhrad týkajúcich sa tzv. brexitu. Uviedol to v reakcii na zvolenie Johnsona za lídra Konzervatívnej strany a tým aj britského premiéra. Zvolením Johnsona je podľa člena zahraničného výboru Martina Klusa (SaS) pravdepodobný scenár, že Británia odíde z Európskej únie (EÚ) bez dohody, čo poškodí nielen už aj tak vážne zasiahnutú britskú ekonomiku, ale aj členské štáty EÚ vrátane Slovenska.

Bývalý minister zahraničných vecí a niekdajší starosta Londýna Boris Johnson bude novým britským premiérom, ale tiež lídrom Konzervatívnej strany. Na vnútrostraníckom hlasovaní poštou, ktoré sa konalo od 6. do 22. júla, sa zúčastnilo 87,4 percenta zo 160.000 členov Konzervatívnej strany.

Premiér: B. Johnsona čaká ťažká úloha dotiahnuť brexit do úspešného konca
Budúceho britského premiéra Borisa Johnsona čaká ťažká úloha dotiahnuť brexit do úspešného konca. V reakcii na jeho víťazstvo vo vnútrostraníckych voľbách britskej Konzervatívnej strany to uviedol premiér Peter Pellegrini, ktorý mu zablahoželal k zvoleniu.

"Očakávam, že nový britský premiér ako náš kolega v Európskej rade bude v ďalších diskusiách vystupovať rovnako konštruktívne ako bývalá premiérka Theresa Mayová," povedal Pellegrini.

Ako poznamenal, uvidí sa, s akým plánom a požiadavkami osloví ostatných lídrov v Európskej únii. "Možností však nie je veľa," poznamenal šéf kabinetu. Slovensko je podľa jeho slov spolu s ostatnými otvorené ďalším diskusiám o budúcich vzťahoch, avšak právny text dohody považuje za konečný. "SR má záujem na riadenom odchode Veľkej Británie z Európskej únie, bude to najlepší možný scenár pre obe strany," uzavrel Pellegrini.

Bývalý minister zahraničných vecí a niekdajší starosta Londýna Boris Johnson bude s najväčšou pravdepodobnosťou novým britským premiérom, ale tiež lídrom Konzervatívnej strany. Na vnútrostraníckom hlasovaní poštou, ktoré sa konalo od 6. do 22. júla, sa zúčastnilo 87,4 percenta zo 160.000 členov strany.