Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

J. Nagy sa pričinil o zavedenie nepretržitej detskej linky istoty v EÚ

Na archívnej snímke slovenský europoslanec József Nagy. Foto: TASR - Michal Svítok

k by europoslanec dostal od svojej strany ponuku kandidovať v ďalších voľbách, prijal by ju.

Štrasburg/Bratislava 28. júla (TASR) – Obľúbenou témou europoslanca Józsefa Nagya (Most-Híd) z Európskej ľudovej strany je oblasť životného prostredia: "Vyzdvihol by som novelu smernice o odpadoch, kde je najväčší dôraz kladený na obehové hospodárstvo. Tu sme vyzdvihli prakticky dôležitosť spätného využitia alebo zhodnotenia odpadov." Pre TASR to uviedol počas júlovej plenárnej schôdze Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

Je mu ľúto, že Slovensko nehrá v tejto oblasti veľmi silného hráča. "Máme momentálne úroveň recyklácie na 12 percentách, kým EÚ je omnoho ďalej. Dokonca tento dokument požaduje až 55-percentné zhodnotenie odpadov do roku 2025," spresnil.

Ďalej vyzdvihol balík čistej energie, ktorá priamo určila pre všetky členské štáty tri najdôležitejšie priority – podporu energeticky úsporných technológií, aby sa EÚ stala svetovým lídrom vo využívaní nefosílnych alternatívnych zdrojov elektrickej energie a aby z toho aj občania mali nejaký osoh, teda spravodlivý prístup k týmto energiám.

Taktiež víta, že sa počas funkčného obdobia podarilo poslancom EP schváliť zrušenie roamingu v rámci EÚ a zákaz geoblockingu, ktorý zakazuje diskrimináciu občana EÚ na základe toho, z ktorej krajiny pochádza.

"Osobne som sa zúčastňoval na príprave nového mandátu pre agentúru Frontex, ktorá doteraz bola školiacim strediskom pre pohraničníkov. Od roku 2015 sa agentúra Frontex pretransformovala na prvú ozbrojenú zložku v EÚ, ktorá je priamo riadená z Bruselu. Doteraz mala 1000 ozbrojených príslušníkov. Do roku 2020 však sme vytvorili aj finančný rámec pre to, aby sa pridalo k týmto európskym pohraničníkom ďalších 9000, dokonca spolu 10.000 ozbrojených príslušníkov bude chrániť vonkajšie európske hranice," konštatoval.

Minulý rok sa mu, ako uviedol, podarilo v rámci ochrany detských práv presadiť reguláciu, na základe ktorej bude v celej EÚ prevádzkovaná nepretržite 24 hodín, sedem dní v týždni, detská linka istoty a takisto bezplatná linka pre nezvestné deti. "Možno ju na Slovensku ešte málokto pozná, je to 116 111 alebo 116 000. Momentálne prevádzkujú tieto linky ad hoc niektoré neziskové organizácie," uviedol Nagy.



V rámci Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE), kde je vicekoordinátorom za Európsku ľudovú stranu, sa dosiahla dohoda o vytvorení európskej prokuratúry. "Európska prokuratúra je vyšším orgánom ako doterajšie orgány (Eurojust, Europol), ktoré síce mali právomoci vyšetrovať alebo skúmať zločin prechádzajúci cez jednotlivé hranice, ale európska prokuratúra je prvým orgánom, ktorý bez akýchkoľvek súhlasov členských štátov môže aj vyšetrovanie viesť na území príslušného členského štátu a môže aj zažalovať všetky kriminálne činy, ktoré súvisia s príjmami EÚ," spresnil.

Ak by europoslanec dostal od svojej strany ponuku kandidovať v ďalších voľbách, prijal by ju. "Tak ako v každej politickej strane, aj v Moste-Híd, orgány strany rozhodujú o nomináciách na ďalšie voľby. Ja sa o to budem uchádzať, a pevne verím, že sa nám podarí možno dostať do EP aj dvoch poslancov," priznal. V prípade úspechu by sa chcel naďalej venovať práci v LIBE, najmä bezpečnostným otázkam a migrácii.

Je členom Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, Delegácie pre vzťahy s Kórejským polostrovom. Ďalej je náhradníkom vo Výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín, vo Výbore pre petície a v Delegácii pri Spoločnom parlamentnom výbore EÚ – Turecko.