Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Politológovia reagujú na odstúpenie ministra Druckera

Juraj Marušiak Foto: internet

Podľa politológa J. Murušiaka bude veľa závisieť od toho, či ministrov nástupca bude schopný prijať také kroky, ktoré posilnia dôveru verejnosti voči štátu.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Rezignácia ministra vnútra Tomáša Druckera podľa politológa Juraja Marušiaka neupokojí napätú situáciu na Slovensku. "Nerozumiem dôvodu, prečo sa bránil odvolaniu prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, je to veľmi prekvapivé. Je faktom, že voči nemu bola spustená mediálna paľba za všetky jeho podnikateľské aktivity a rozumiem z tohto hľadiska, že zotrvávanie vo funkcii by bolo pre neho veľmi problematické," uviedol pre TASR Marušiak.

Podľa neho sa nestabilitu, ktorá na Slovensku trvá od marca, podarilo Druckerovým vymenovaním za ministra vnútra, zažehnať zatiaľ iba na veľmi krátky čas. "Uvidíme, čo to urobí so slovenskou politickou scénou. Smer teraz bude musieť nájsť náhradníka. Z hľadiska toho, že odíde jeden minister, neznamená, že sa teraz ide zosypať celá vláda. Samozrejme, je to veľmi nepríjemná situácia pre najsilnejšiu stranu vládnej koalície," konštatoval Marušiak.



Po tom, ako minister Drucker minulý týždeň skončil v nemocnici a pri všetkých obvineniach na jeho osobu, politológ očakával požiadavku na jeho odstúpenie. "Možno sa Drucker tomu rozhodol jednoducho predísť. Druhá vec je, že bol dosť kritizovaný za niektoré nepopulárne opatrenia v zdravotníctve, že nie je z hľadiska Smeru už tým príkladom nejakého šikovného manažéra," dodal Marušiak.

Podľa neho bude veľa závisieť od toho, či ministrov nástupca bude schopný prijať také kroky, ktoré posilnia dôveru verejnosti voči štátu. "Toto Drucker, neviem z akého dôvodu, nedokázal urobiť. Odvolanie Gašpara mohlo byť niečo ako veľmi symbolickým krokom, ktorý by mohol upokojiť situáciu. Neviem, prečo sa tomu bránil, či je prezident Gašpar natoľko politicky silný, má také silné zázemie, že si vlastne Drucker na neho trúfnuť nemohol, alebo aký je dôvod takéhoto kroku," zdôraznil Marušiak s tým, že situáciu na Slovensku upokojí len symbolické gesto, ktoré naznačí, že je tu vôľa niečo zmeniť. Dodal, že rozhodujúce bude to, kto bude novým šéfom rezortu vnútra a ako sa k tomu postaví.



MALOVÁ: Za Druckerovou demisiou je prejav rezignácie


Rozhodnutie Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) odstúpiť z funkcie ministra vnútra je zároveň koncom jeho politickej kariéry. Myslí si to politologička Darina Malová. Druckerovo gesto vníma ako prejav rezignácie.

„Ja to vidím tak, že keďže nenašiel dôvod, pre ktorý by mal T. Gašpara odvolať, tak to radšej odpískal sám, lebo nevedel, ako má celý problém vyriešiť,“ uviedla politologička. Je presvedčená, že rozhodnutie ovplyvnil aj veľký tlak verejnosti, ktorému bol minister vystavený i medializovaná kauza okolo pozemkov, ktoré získal so svojou manželkou v Trnave a okolí.

Malová je zároveň presvedčená, že väčší signál pre policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby sám odstúpil, už nebude. "Ak to ani teraz nepochopí a neurobí, tak nad tým ostáva rozum stáť," zdôraznila politologička.



P.Baboš: Situáciu nedokázal upokojiť ani krízový manažér, Drucker vzdal svoj boj

Politológ Pavol Baboš tvrdí, že odstupujúci minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) nedokázal ako krízový manažér upokojiť situáciu na slovenskej politickej scéne a svoj boj vzdal.

"Pokiaľ ide o protesty ľudí v uliciach, tak to určite kúpi čas, pretože požiadavka na odvolanie policajného prezidenta Gašpara nebude mať byť kým riešená, kým sa nenájde nový minister vnútra. Keď sa nájde, ten zas môže žiadať nejaký čas, ako pred ním žiadal Drucker. Pokiaľ ide o samotnú situáciu v koalícii, to je skôr otázka na politických partnerov Smeru, či budú mať snahu nejakým spôsobom zasahovať do výberu nového ministra, alebo to nechajú plne v réžii Smeru. Vzhľadom na to, akú stratégiu mal Most Híd pri poslednej koaličnej kríze, tak sa dá predpokladať, že by mohol mať tú ambíciu, aspoň spolurozhodovať o novom ministrovi vnútra, ale ešte som nezachytil žiadnu reakciu, takže neviem," komentoval Baboš vývoj na politickej scéne.

Odstúpenie Druckera a jeho argumentácie vníma ako nekonzistentné a je podľa neho zvláštne, že končí. "Zároveň to hovorí niečo o tom, že minister nemá cit pre politickú a spoločenskú zodpovednosť v tom zmysle, že požiadavka na odvolanie Gašpara nebola o tom, či sú dôkazy o tom, že zlyhal, ale skôr o tom, že mu značná časť spoločnosti nedôverovala a či tú dôveru chcel ako minister získať späť, alebo nie. A tu sa zdá, že ten boj vzdal," konštatoval politológ s tým, že práve Drucker mal byť tým krízovým manažérom, ktorý vie takéto situácie riešiť a mal situáciu upokojiť a ukázalo sa, že ani toto nepomohlo.

Minister Tomáš Drucker oznámil svoju rezignáciu v pondelok popoludní na tlačovej konferencii. Odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara nie je podľa neho správne ani spravodlivé. "Ak si myslím, že tvrdé odvolanie Tibora Gašpara nie je správne, tak pokiaľ ja mám vytvárať istú polarizáciu namiesto jej uvoľnenia, si myslím, že za týchto okolností nemám ďalej právo zotrvávať v pozícii ministra vnútra. Preto som sa rozhodol, že podám do rúk pána prezidenta rezignáciu na svoju funkciu," oznámil Drucker.