Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Budaj:I dnes vládnu ľudia,ktorí majú problém nazvať okupáciu okupáciou

Na archívnej snímke opozičný poslanec NR SR Ján Budaj. Foto: TASR - Jakub Kotian

S okupáciou je podľa neho potrebné odsúdiť aj prenasledovanie stúpencov Alexandra Dubčeka a demokracie, ktoré bolo jej pokračovaním.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Na Slovensku aj v súčasnosti vládnu ľudia, ktorí majú problém nazvať okupáciu okupáciou. Na piatkovom brífingu to povedal poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Budaj (OĽaNO). Zároveň spolu s bývalým politikom a hercom Milanom Kňažkom adresoval ústavným činiteľom a ďalším predstaviteľom verejnej moci list, v ktorom ich žiada o jednoznačné odsúdenie okupácie Československa ruskými vojskami v auguste 1968.

"Tento sviatok je sviatok občianskej odvahy, na ktorej stojí demokratická podstata SR. Ústavný činiteľ, ktorý s týmto nie je stotožnený, nemá v SR čo robiť v ústavnej funkcii," myslí si Budaj. S okupáciou je podľa neho potrebné odsúdiť aj prenasledovanie stúpencov Alexandra Dubčeka a demokracie, ktoré bolo jej pokračovaním.

Zároveň varoval pred falšovaním histórie. "V Rusku aj inde v zahraničí a u nás sledujeme pokusy revidovať pravdu o auguste '68 a znevažovať obete, ktoré okupácia priniesla," uviedol Budaj. Podľa svojich slov naráža napríklad na vysielanie ruskej televízie, ktorá minulý rok prezentovala Brežnevovu interpretáciu okupácie. "Je to taká nehoráznosť, na ktorú mala slovenská diplomacia okamžite reagovať stiahnutím veľvyslanca," myslí si Budaj.

V liste Budaj a Kňažko žiadajú aj odmietnutie zvyškov ideológií totalitarizmu. "Či už sa dnes prejavujú v podobe extrémizmu, paramilitantných skupín alebo v manipulácii s verejnou mienkou," povedal Budaj. Upozornil, že na Slovensku sa usadila organizácia Noční vlci, pričom podľa Budajových slov "mávajú zástavou Sovietskeho zväzu - zástavou zločinného komunistického režimu, ktorý nás 21. augusta okupoval".

Dôležité je podľa Budaja aj uctenie si obetí. Očakával by, že vláda alebo parlament spraví konferenciu alebo slávnostné podujatie a uctí si obete najvyššími vojenskými poctami. Mohli by tiež podporiť Budajov návrh, ktorý chce z výročia odporu voči okupácii aj skončenia okupácie spraviť pamätné dni.

Budaj tiež politikov vyzval, aby sa osobne zasadili za "vykorenenie zločinu spojeného s politickým prostredím". Pripomenul, že únos prezidentovho syna, vražda Róberta Remiáša a politické korupčné kauzy ostávajú nepotrestané.