Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

J. Blanár: Európska únia bola založená na mierových základoch

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Podľa slov Blanára je EÚ pre Slovensko životným priestorom, ktorý chcú prirodzene rozvíjať. Potvrdil, že ambíciou vlády SR je preto upozorňovať súčasne na témy, v ktorých vidia nedostatky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 30. apríla (TASR) - Európsku úniu (EÚ) založili podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraja Blanára (Smer-SD) na mierových základoch. Táto hodnota by mala byť jej silným pilierom aj v súčasnosti. Uviedol to pri príležitosti stredajšieho (1. 5.) 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ.

Pripomenul, že Slovensko, je už 20 rokov plnohodnotným členom Európskej únie, súčasťou spoločenstva štátov, ktoré spolu zdieľajú hodnoty a ciele, akými sú mier, sloboda, demokracia a rešpekt voči rozmanitosti jeho členov. "Odmietame spochybňovanie členstva Slovenska v EÚ. Sme členom silnej európskej rodiny a áno, v každom spoločenstve sa vyskytnú problematické veci, no treba ich riešiť vo vzájomnom dialógu, riešiť i témy, ktoré sú ťažšie, ale dôležité pre jej budúcnosť, a nezabúdať pritom na silné mierové základy, za ktoré získala EÚ v roku 2012 Nobelovu cenu za mier," uviedol minister.

Poznamenal, že členstvo v EÚ prinieslo Slovensku množstvo benefitov ako napríklad eurofondy, viac pracovných príležitostí, používanie jednotnej meny, možnosť slobodne cestovať a v rámci programov na podporu vzdelávania, ako je napríklad Erasmus, tiež študovať a získavať skúsenosti v zahraničí.

Cesta Slovenska do Európskej únie však nebola podľa šéfa rezortu diplomacie jednoduchá. "Cesta, ktorú sme prešli, je dôkazom, že sa vieme postaviť za svoje záujmy. Práve preto sa dnes chceme zároveň podeliť o svoje skúsenosti a pomôcť v procese integrácie, či už krajinám západného Balkánu, alebo našim východným susedom," povedal s tým, že SR podporuje rozširovanie EÚ o nové členské štáty. Je však podľa neho nutné, aby sa EÚ na túto výzvu pripravila v dialógu všetkých členských krajín.

Podľa slov Blanára je EÚ pre Slovensko životným priestorom, ktorý chcú prirodzene rozvíjať. Potvrdil, že ambíciou vlády SR je preto upozorňovať súčasne na témy, v ktorých vidia nedostatky. "Budeme naďalej aktívnym suverénnym členom EÚ, ktorý podporí spoločné európske riešenia, ale ktorý bude predovšetkým aj presadzovať svoje národné záujmy," doplnil.