Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

I.KORČOK: Je dobré, že sa začal proces brexitu, lebo hodiny tikajú

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR Jakub Kotian

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok s odkazom na pondelňajšie prvé kolo rokovaní o odchode Británie z EÚ označil za dobrú správu to, že sa konečne začalo s týmto procesom.

Brusel/Luxemburg/Bratislava 20. júna (TASR) - Je dobré, že proces rokovaní sa konečne rozbehol, treba mať čistý stôl a myslieť na budúce vzťahy medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi a Spojeným kráľovstvom. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok v rámci dnešného zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu.

Korčok s odkazom na pondelňajšie prvé kolo rokovaní o odchode Británie z EÚ označil za dobrú správu to, že sa konečne začalo s týmto procesom. Pripomenul, že je to už rok od vlaňajšieho britského referenda o brexite a časový rámec na "rozvod" bol stanovený Londýnom koncom marca, čiže "hodiny tikajú".

"Tá atmosféra bola konštruktívna. Nie je to jednoduché, lebo ideme do veľkých citlivostí ako sú práva občanov či finančné prostriedky. Veľké veci, kde si musíme dať pozor, aby sme my 27 krajín zostali jednotní," opísal situáciu Korčok.

Zdôraznil, že Británia má svoje vlastné záujmy v súvislosti s odchodom z EÚ a preto ocenil, že aj Briti súhlasili s tým, že najskôr treba "upratať stôl" a pozrieť sa na to čo všetko bude znamenať ich odchod z Únie.

"Slovensko má záujem, aby táto fáza, keď budeme čistiť stôl, bola čo najskôr za nami a zostal nám čas nastaviť vzťahy do budúcnosti, lebo Británia zostane veľmi dôležitá krajina aj pre nás," dodal.