Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hraško chce zlepšiť susedské vzťahy a bojovať proti vzájomnému rušeniu

Keďže súčasnú právnu úpravu považuje Hraško za nedostačujúcu, do Občianskeho zákonníka chce zakotviť povinnosť vlastníka zdržať sa sústavného obťažovania a narušovania pokojného bývania susedov.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Priniesť opatrenia na vyššiu ochranu vlastníkov bytov a zlepšenie susedských vzťahov je cieľom návrhu novely Občianskeho zákonníka, ktorý na novembrovú schôdzu Národnej rady SR predložil poslanec Igor Hraško (OĽaNO). Člen snemovne chce takto riešiť prípady mnohých občanov, ktorí sú sústavne a dlhodobo vystavení hluku, pachu, prachu a iným negatívnym faktorom ovplyvňujúcim ich život.

Keďže súčasnú právnu úpravu považuje Hraško za nedostačujúcu, do Občianskeho zákonníka chce zakotviť povinnosť vlastníka zdržať sa sústavného obťažovania a narušovania pokojného bývania susedov. Zároveň navrhuje právo prenajímateľa bytu požadovať, aby v byte žil len taký počet osôb, ktorý je primeraný jeho veľkosti a nebráni tomu, aby ho všetky osoby mohli riadne užívať a žiť v hygienicky vyhovujúcich podmienkach.

Novela zároveň na základe podnetu verejnosti rieši aj problematiku neplatičov do fondu prevádzky, údržby a opráv, a to tak, že zoznam neplatičov má byť verejný. Hraško si od tohto opatrenia sľubuje väčšiu platobnú disciplínu pri odvádzaní preddavkov do fondu, urýchlenie úhrady nedoplatkov a tiež prevenciu.

Tvrdí, že pri príprave právnej normy vychádzal z podnetu mnohých občanov, ktorí sú sústavne vystavení hluku, pachu, prachu a iným negatívnym faktorom ovplyvňujúcim ich život. "A to aj v prípadoch, keď napríklad hluk spôsobený hlasnou hudbou neprekračuje prípustné hodnoty," argumentuje poslanec OĽaNO.

V súčasnom znení Občianskeho zákonníka sa píše, že "vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami..."

Hraško k tomu dopĺňa aj "povinnosť zdržať sa sústavného obťažovania iného, narušovania pokojného bývania iného nad mieru primeranú pomerom a sústavného narušovania pokojného bývania iného".