Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

HRABKO:Monitorovanie všetkých moslimov? To je princíp kolektívnej viny

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Útok na Francúzsko bol útokom na celú západnú civilizáciu, aj na nás. Ale monitorovanie všetkých moslimov na by bolo uplatnením nehumánneho princípu kolektívnej viny. V TABLET.TV to povedal J. Hrabko.

Bratislava 21. novembra (Teraz.sk) – Po brutálnych teroristických útokoch z 13. novembra v Paríži, ku ktorým sa prihlásil Islamský štát, malo Francúzsko plné právo aktivovať príslušný článok európskej zmluvy a požiadať štáty Európskej únie (EÚ) o pomoc. „Všetko je niekedy po prvý krát. A teraz je doba, ktorá Francúzsko k tomuto kroku oprávňuje. Išlo o útok na západnú civilizáciu, jej hodnoty a kultúru. A preto to bol útok aj na nás,“ povedal v diskusii na TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

„S francúzskou žiadosťou sme súhlasili všetci, hlasovanie bolo jednomyseľné. Až čas a bilaterálne rokovania ukážu, aká je predstava Francúzov, v čom by potrebovali pomoc,“ dodal.

Za jediné pozitívum tragických udalostí Hrabko považuje to, že viedli k užšej koordinácii tlaku USA, Francúzska a Ruska na Islamský štát. „Myslím si, že v Sýrii pôjde o koalíciu ad hoc a to je dobrá vec,“ povedal. Po vyriešení sýrskeho problému podľa neho táto koalícia zanikne. „Keď sa vyrieši tento problém, myslím si, že nikto Rusku neodpustí anexiu Krymu,“ odhadol.

Výsledky vyšetrovania ukazujú, že sa jeden z atentátnikov mohol dostať do Európskej únie v rámci aktuálnej migračnej vlny. V tejto súvislosti slovenský premiér Robert Fico pripomenul, že na tento typ rizika spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom vopred upozorňovali.

„Nezachytil som žiadne vyhlásenie nikoho, že takíto ľudia medzi migrantami nie sú. Lebo to by aj bola hlúposť tvrdiť. To je, ako by ste tvrdili, že v obchodných strediskách alebo na vianočných trhoch nie je žiadny zlodej,“ reagoval Hrabko. Nie je však jedno, aké bezpečnostné opatrenia a s akými dopadmi na súkromie občanov štát v reakcii na tragickú udalosť urobí. „Dôležitá je miera zásahu v mene bezpečnosti,“ poznamenal.

Vyhlásenie Roberta Fica, že na Slovensku monitorujeme všetkých moslimov, však bolo podľa neho neadekvátne, nehumánne a cynické. „Je to princíp kolektívnej viny. Nikdy to k ničomu dobrému neviedlo,“ povedal.



Smer-SD podľa neho na podobných vyhláseniach získava predvolebné politické body a nie je vylúčené, že po marcových voľbách si už aj tak dominantnú pozíciu na slovenskej politickej scéne ešte posilní. „Pre Smer bude už len akousi konštantou, ak zostaví po voľbách vládu jednej strany. Myslím si, že jeho ambícia je vyššia a bude chcieť získať ústavnú väčšinu,“ konštatoval Hrabko. Tomuto scenáru podľa neho nahráva aj skutočnosť, že opozícia ide do volieb oslabená.

„Robert Fico zničil opozíciu, nezničila sa len sama. Opozícii podhodil šéfstvo ÚVO a NKÚ, poruvali sa to strany SaS a KDH. Nadnesene povedané, ´smeráci´ sa museli smiať, až sa za bruchá chytali, keď videli, čo ponuka NKÚ vniesla do opozičných radov,“ poznamenal Hrabko s tým, že napokon predsedu NKÚ nedostala opozícia ako taká, ale bol zvolený jeden opozičný predstaviteľ, ktorého akceptoval Smer-SD.