Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hokejistu Ladislava Š. za vraždu rozhodcu súd odsúdil na osem rokov

Ladislav Š. pred vynesením rozsudku. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ladislav Š. sa na mieste odvolal voči vine aj voči trestu.

Košice 16. júla (TASR) – Súd uznal hokejistu Ladislava Š. vinným z obzvlášť závažného zločinu vraždy a odsúdil ho na osem rokov odňatia slobody.

Ladislav Š. bol odsúdený za vraždu hokejového rozhodcu Mareka Liptaja, ktorej sa dopustil v januári 2008.

V odôvodnení rozsudku sudca Ján Poprocký uviedol, že súd neuveril zmene výpovede hokejistu a vyhláseniu, že je nevinný a že skutok spáchali dvaja neznámi muži z takzvanej tipovacej mafie. Na poslednom pojednávaní 12. júla boli na sude zverejnené obrazovo - zvukové nahrávky z prehliadky osobného vozidla obžalovaného, z miesta nálezu kostry muža nezistenej totožnosti a z pitvy. Po ukončení dokazovania odzneli záverečné reči. Tie predniesol prokurátor, právny zástupca poškodenej strany, obhajca obžalovaného, náhradný obhajca aj samotný obžalovaný.

Na snímke vpravo Ladislav Š. po vynesení rozsudku vychádza z pojednávacej miestnosti, vľavo jeho obhajca Alexander Farkašovský.
Foto: TASR/Milan Kapusta
Podľa záverov psychiatrického vyšetrenia sa Ladislav Š skutku dopustil v stave zmenšenej príčetnosti, čo súd považoval za poľahčujúcu okolnosť a preto uložil trest v dolnej sadzbe. Súd uložil ochranné psychiatrické liečenie odsúdeného ambulantnou formou. Pre výkon trestu ho zaradil do zariadenia pre výkon trestu so stredným stupňom stráženia.

Podľa obžaloby mal Ladislav Š. 5. januára 2008 na odpočívadle štátnej cesty z Košíc do Prešova zavraždiť Mareka Liptaja, ktorého bodol a sekol minimálne 19-krát nožom do hornej časti tela. Pozostatky rozhodcu našli v decembri 2008 medzi obcami Huncovce a Veľká Lomnica. Ladislav Š., ktorý sa v minulosti pred vyšetrovateľom aj pred súdom k činu priznal, na pojednávaní 14. júla 2010 vyhlásil, že skutok nespáchal a je nevinný.

Ladislav Š. zmenil svoju výpoveď v júli 2010 a za páchateľov označil dvoch mužov, ktorých prvýkrát v živote videl na odpočívadle, kam odviezol obeť v osudný deň na stretnutie. Z auta mal iba vidieť, ako bezvládneho Liptaja muži naložili do kufra jeho auta. Jeden z nich si k nemu prisadol a prikázal mu ísť smerom na Kežmarok. Druhý z mužov ich sledoval v terénnom aute. Medzi obcami Huncovce a Veľká Lomnica sa tela zbavili. Jeho nechali žiť, pretože, ako vypovedal Ladislav Š., páchatelia mu povedali, že by bolo škoda hokejistu. Svoju výpoveď zmenil neskôr preto, lebo sa bál o svoj život a až po takom čase našiel odvahu brániť sa. Navyše bol podľa vlastných slov pri vypočúvaní v strese, pretože vyšetrovatelia ho mali presviedčať, že všetky dôkazy smerujú proti nemu.

Od 8. novembra minulého roka bol Ladislav Š. stíhaný na slobode po tom, čo Krajský súd v Košiciach zamietol sťažnosť prokurátora proti jeho prepusteniu z väzby.

Obhajca odsúdeného Alexander Farkašovský po dnešnom pojednávaní pripustil, že v prípade vraždy je trest osem rokov prijateľný. „Dokazovanie však bolo nezákonné, čo sa pokúsime dokázať pred odvolacím súdom. O nevine Ladislava Š. som presvedčený. Obhajoval som ho, akoby to bol môj vlastný syn,“ povedal.

Odsúdený Ladislav Š. okamžite po vynesení rozsudku opustil súdnu sieň a nechcel komunikovať s médiami. Vyhlásil však, že je nevinný a sklamaný verdiktom súdu.


Výberová chronológia prípadu hokejistu Ladislava Š.

Hráča HC Košice Ladislava Š. obvinili, že 5. januára 2008 na odpočívadle štátnej cesty z Košíc do Prešova zavraždil hokejového rozhodcu Mareka Liptaja. Pozostatky rozhodcu našli v decembri 2008 medzi obcami Huncovce a Veľká Lomnica. Obvinený sa k činu priznal, neskôr ho odmietol a vyhlásil, že je nevinný.

11. decembra 2008 - Polícia potvrdila, že muž zo Ždiaru našiel v lese medzi obcami Veľká Lomnica a Huncovce cca 300 metrov od cesty ľudské kosti. Zvyšky oblečenia a následná skúška DNA potvrdili, že išlo o pozostatky nezvestného hokejového rozhodcu Mareka Liptaja z Popradu.

23. apríla 2009 – Príslušníci Útvaru justičnej a kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Prešove zadržali v Gelnici hráča HC Košice, vtedy 23-ročného Ladislava Š.

24. apríla 2009 - Hokejista Ladislav Š. sa priznal, že dňa 5. januára 2008 na odpočívadle na štátnej ceste z Košíc do Prešova vo večerných hodinách zavraždil nožom hokejového rozhodcu Mareka Liptaja. Uviedol, že jeho telo potom naložil do auta, odviezol a zakopal do zeme neďaleko obce Huncovce.

27. apríla 2009 - Okresný súd Košice I rozhodol o vzatí Ladislava Š. do väzby.

2. júla 2009 - Okresný súd Košice súhlasil, aby bývalý hokejista HC Košice Ladislav Š. bol prepustený z väzby na kauciu 33.000 eur (1 milión Sk). S rozhodnutím súdu nesúhlasil prokurátor, ktorý podal proti rozhodnutiu sťažnosť.

6. júla 2009 - Senát Krajského súdu v Košiciach na neverejnom zasadnutí zrušil uznesenie o prepustení obvineného Ladislava Š. z väzby na slobodu za prijatia peňažnej záruky.

1. októbra 2009 - Návrhom na podanie obžaloby za obzvlášť závažný zločin vraždy ukončil vyšetrovateľ Úradu justičnej a kriminálnej polície (ÚJaKP) Krajského riaditeľstva (KR) PZ v Košiciach trestnú vec, z ktorej bol obvinený hokejista HC Košice Ladislav Š. z Gelnice.

16. decembra 2009 – Pred senát Okresného súdu Košice I predstúpil hokejista Ladislav Š. Na verejnom zasadnutí prokurátor oznámil, že procesné podmienky na dohodu o vine a treste splnené neboli, napriek tomu, že obvinený i jeho obhajca o ňu žiadali.

10. marca 2010 – Pred senátom Okresného súdu (OS) Košice I sa začalo hlavné pojednávanie s hokejistom Ladislavom Š. Senát OS odročil hlavné pojednávanie za účelom doplnenia dokazovania a výsluchu ďalších navrhnutých svedkov a znalcov.

12. mája 2010 - Senát Okresného súdu (OS) Košice I opäť odročil hlavné pojednávanie s hokejistom Ladislavom Š. Dôvodom bola zmena obhajcu obžalovaného na základe želania jeho rodičov a neprítomnosť nového obhajcu, ktorý bol od 11. mája práceneschopný.

14. júla 2010 – Na hlavnom pojednávaní s hokejistom Ladislavom Š. došlo k zásadnému obratu. Ladislav Š., ktorý sa v minulosti pred vyšetrovateľom aj pred súdom k činu priznal, pred senátom Okresného súdu (OS) Košice vyhlásil, že skutok nespáchal a je nevinný. Za páchateľov označil Ladislav Š. dvoch mužov, ktorých prvýkrát v živote videl na odpočívadle, kam odviezol Mareka Liptaja v osudný deň na stretnutie. Jeden z nich si k nemu prisadol a prikázal mu ísť smerom na Kežmarok. Druhý z mužov ich sledoval v terénnom aute. Medzi obcami Huncovce a Veľká Lomnica sa tela zbavili. Jeho nechali žiť, pretože, ako vypovedal Ladislav Š., páchatelia mu povedali, že by bolo škoda hokejistu. Svoju výpoveď zmenil neskôr preto, lebo sa bál o svoj život a až po takom čase našiel odvahu brániť sa. Navyše bol podľa vlastných slov pri vypočúvaní v strese, pretože vyšetrovatelia ho mali presviedčať, že všetky dôkazy smerujú proti nemu.

6. októbra 2010 – Pred senátom Okresného súdu (OS) Košice I sa uskutočnilo hlavné pojednávanie s hokejistom Ladislavom Š. Keďže obžalovaný spáchanie vraždy poprel, vypracovali znalci z odboru psychiatrie dodatok k pôvodnému posudku. Podľa zmeneného posudku je osobnosť obžalovaného čiastočne a emočne nezrelá s nedostatočne vytvorenými vzorcami správania v záťažových situáciách, je zraniteľnejšia napriek tomu, že navonok vystupuje sebaisto. Znalci ponechali na súde, aby na základe dôkazov rozhodol, či obžalovaný skutok spáchal, alebo nie.

8. decembra 2010 – Hokejistu HC Košice Ladislava Š. opäť z väzby predviedli na hlavné pojednávanie pred senát Okresného súdu (OS) Košice I. Senát OS vypočul znalcov z odboru súdneho lekárstva, ktorí vykonali pitvu nájdeného kostrového nálezu obete. Keďže neúplný kostrový nález bol poškodený lesnou zverou, ako aj v značnom štádiu rozkladu bez tkaniva a orgánov, príčinu smrti určovali na základe bodno-rezných poškodení na zvyškoch nájdeného oblečenia obete. Na bunde ich našli 26, na spodnom, teda najbližšie k pokožke, iba 9 takýchto poškodení. Ďalšia svedkyňa vypovedala, že bola pri tom, ako sa Ladislav Š. priznal v kruhu priateľov, že zabil Mareka Liptaja, aj k tomu, ako to urobil.

9. februára 2011 - V procese s Ladislavom Š. vypovedali ďalší svedkovia - štyria policajti, piati odsúdení a hrobár. Ladislav Š. vykonanie vraždy opäť poprel.

9. marca 2011 - Senát Okresného súdu Košice I na neverejnom zasadnutí zamietol žiadosť obžalovaného košického hokejistu Ladislava Š. o prepustenie z väzby na slobodu a neprijal ani písomný sľub, ktorý ponúkol, pretože dôvody väzby naďalej trvajú.

11. mája 2011 – Pojednávanie s obžalovaným košickým hokejistom Ladislavom Š. bolo pred senátom Okresným súdom Košice I opätovne odročené. Eskorta doručila súdu lekársky nález, podľa ktorého obžalovaný v ostatných dňoch si niekoľkokrát vyžiadal ošetrenie.

8. novembra 2011 – Bývalý hráč HC Košice Ladislav Š., obžalovaný z vraždy hokejového rozhodcu, bude stíhaný na slobode. Senát Krajského súdu v Košiciach zamietol sťažnosť prokurátora Krajskej prokuratúry v Košiciach proti jeho prepusteniu z väzby na slobodu.

19. júna 2012 - Okresný súd Košice I odročil pojednávanie s bývalým hráčom hokejového klubu HC Košice Ladislavom Š. Dôvodom odročenia pojednávania bola neúčasť obhajcu obžalovaného, ktorý sa 18. júna 2012 písomne ospravedlnil a predložil doklad o práceneschopnosti. Súd zároveň ustanovil obžalovanému náhradného obhajcu a určil termín pojednávania.

12. júla 2012 - Ladislav Š. pred súdom vyhlásil, že je nevinný. Prokurátor naopak navrhol súdu, aby ho uznali vinným z obzvlášť závažného zločinu vraždy. Niekoľkohodinové pojednávanie s Ladislavom Š. pokračovalo prehrávaním obrazovo-zvukových nahrávok z prehliadky osobného vozidla obžalovaného, z miesta nálezu kostry muža nezistenej totožnosti a z pitvy. Po ukončení dokazovania odzneli záverečné reči. Tie predniesol prokurátor, právny zástupca poškodenej strany, obhajca obžalovaného, náhradný obhajca aj samotný obžalovaný.