Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Harabin: Za zlú vymožiteľnosť práva sú zodpovední politici z Gorily

Štefan Harabin Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa Harabina sa niet čomu diviť, že stav spoločnosti je zlý, ak je bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská podozrivá, že uplácala pána Budaja.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Za zlý stav vymožiteľnosti práva na Slovensku sú zodpovední politici z politických strán, ktorí sú podľa knihy Gorila podozriví z prijatia najväčších úplatkov v Európskej únii. Súdna moc nikdy nestála v ceste ani jednej významnej investícii, ktorá smerovala na Slovensko. Vo svojom stanovisku to tvrdí šéf Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin.

"Stav justície je výsledkom reforiem politikov Lipšica (nezaradený poslanec) a Žitňanskej (SDKÚ-DS), ktorí mali súdnictvo najdlhšie pod palcom. Ich dôveryhodnosť podľa prieskumov verejnej mienky je mizivá a napriek tomu sa nestiahnu z verejného života a diktujú spoločnosti svoje predstavy," vyhlásil Harabin.

Šéf NS SR sa nazdáva, že politici Pavol Hrušovský (KDH) a Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) podozriví z korupcie, ako aj Ján Figeľ (KDH) podozrivý z netransparentných miliónových odmien, "sa snažia oprávnený hnev občanov zo zdražovania, prepadu životnej úrovne, korupcie, slabej vymožiteľnosti práva zo strany štátu zvaliť na sudcovský stav".

Podľa Harabina sa niet čomu diviť, že stav spoločnosti je zlý, ak je bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská "podozrivá, že uplácala pána Budaja". Predseda NS SR upozornil, že vymožiteľnosť práva nie je v pôsobnosti súdov, sudcov a súdnictva. "Vie to už prvák na právnickej fakulte," tvrdí Harabin.

Dôvera v justíciu sa podľa neho u občanov zvyšuje. "Pokiaľ bol ministrom spravodlivosti Daniel Lipšic, bola podstatne nižšia ako v súčasnosti. Občania dlhodobo najmenej dôverujú práve skorumpovaným politikom," uzavrel Harabin.

O stave justície sa nehovorilo

O stave justície chcela dnes hovoriť opozícia v parlamente. Mimoriadna schôdza však ani nezačala a už bolo po nej. Smer-SD totiž neschválil jej jednobodový program a tak nebolo o čom rokovať. Tento postup avizovala strana už v utorok (13.11.), pričom sa odvolávala na dôležitejšie témy, ako je napríklad štátny rozpočet pre budúci rok. Smer-SD navrhol opozícii, že o justícii môžu diskutovať po prerokovaní rozpočtu.

Opozícia chcela na dnešnej schôdzi presadiť uznesenie, v ktorom by NR SR vyjadrila znepokojenie nad súčasným stavom justície. Zároveň by zákonodarcovia požiadali vládu o predloženie správy o konkrétnych opatreniach, ktoré urobila na vytvorenie podmienok na zvýšenie dôveryhodnosti justície.

Po bleskovom ukončení schôdze opozícia oznámila, že navrhuje odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) musí po podaní návrhu skupinou minimálne 30 poslancov schôdzu s takýmto bodom zvolať do siedmich dní.