Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prokurátori podali v prvom polroku 89 sťažností na súdne prieťahy

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár počas tlačovej konferencie na tému Objasnenie okolností, ktoré predchádzali kandidatúre Jaromíra Čižnára na post generálneho prokurátora SR, 8. decembra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Generálna prokuratúra tvrdí, že podávanie sťažností sa javí ako vhodný prostriedok smerujúci k odstráneniu nečinnosti súdov v trestnom konaní.

Bratislava 12. augusta (TASR) - V prvom polroku tohto roka podali prokurátori 89 sťažností na príslušné súdy pre súdne prieťahy. V minulom roku to bolo spolu 243 sťažností. Pre TASR to povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

Generálna prokuratúra tvrdí, že podávanie sťažností sa javí ako vhodný prostriedok smerujúci k odstráneniu nečinnosti súdov v trestnom konaní a v prevažnej väčšine napĺňajú účel zákonodarcu z hľadiska zabezpečenia rýchlosti súdneho konania.

„Mojím primárnym cieľom pri vydaní tohto opatrenia bolo prispieť v rámci možností prokuratúry k tomu, aby sa občania domohli spravodlivosti v čo najkratšom čase. Som rád, že tieto ciele, po prijatí týchto opatrení, sa začínajú pomaly napĺňať, o čom niet pochybností,“ uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Sťažnosti pre nečinnosť podávajú prokurátori v súlade s opatrením generálneho prokurátora Čižnára z decembra 2013 podľa druhu trestného činu. Vo veciach, kde je podaná obžaloba za prečin a súd nevykonal v danej trestnej veci žiadny úkon po dobu viac ako šesť mesiacov, alebo v trestných veciach, kde je podaná obžaloba za zločin a súd nevykonal v danej trestnej veci žiadny úkon po dobu viac ako jeden rok.

GP SR zdôraznila, že výlučná zodpovednosť a zároveň povinnosť súdu je skončiť vec v štádiu súdneho konania po podaní obžaloby v primeranej lehote. Iba súd môže rozhodnúť o podanej obžalobe, pričom prokurátor má v konaní pred súdom postavenie strany konania. Vzhľadom na uvedené je zrejmé, že prokurátor v súdnom konaní nemôže zabrániť premlčaniu trestného stíhania obžalovaného. Výlučne len zákonný sudca má povinnosť skončiť vec.