Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Minister Martin Glváč uviedol do Siene slávy päť novodobých veteránov

Tradícia uvádzania vybraných novodobých veteránov do Siene slávy ministerstva obrany sa začala v roku 2010. Spolu s dnešnými ocenenými do nej bolo uvedených už 18 vojakov.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Minister obrany SR Martin Glváč dnes uviedol do Siene slávy päť novodobých veteránov. Stanislav Sikel, Peter Džurdženík, Jozef Michalov, Marián Lenčeš a Szabolcs Očkai si prevzali ocenenie za svoje výnimočné činy.

"Príslušníci ozbrojených síl a novodobí veteráni, vy nás dobre reprezentujete nielen doma, ale aj v zahraničí. Som rád, že vašu prácu vysoko hodnotia na každom stretnutí aj naši zahraniční partneri," uviedol šéf rezortu obrany. Zároveň poďakoval všetkým ľuďom z rezortu obrany, civilným zamestnancom i profesionálnym vojakom za prácu, ktorú v tomto roku urobili.

Počas dnešného stretnutia ministra obrany s novodobými veteránmi si vojaci uctili aj pamiatku rotného Daniela Kavuliaka, ktorý zomrel pri útoku na slovenských vojakov v Afganistane v júli tohto roka. Rovnako si pripomenuli aj ďalších 54 kolegov, ktorí zahynuli pri plnení služobných úloh v zahraničí. K novodobým veteránom sa dnes zároveň prihovorili všetci súčasní velitelia, ktorí v súčasnosti pôsobia v operáciách medzinárodného krízového manažmentu.

Tradícia uvádzania vybraných novodobých veteránov do Siene slávy ministerstva obrany sa začala v roku 2010. Spolu s dnešnými ocenenými do nej bolo uvedených už 18 vojakov. V súčasnosti je na Slovensku viac ako 6500 novodobých veteránov, ktorí sú registrovaní. Celkovo sa od roku 1993 až do súčasnosti v 30 misiách vystriedalo 16.497 slovenských vojakov, z toho 199 žien.

Minister obrany dnes zároveň vyhlásil aj 17. ročník ankety Vojenský čin roka 2013. "Ktokoľvek, kto vie o výnimočných činoch vojakov, alebo civilných zamestnancov z rezortu obrany môže zaslať svoj tip do jednej z nasledovných kategórií: záchrana života, pomoc verejnosti a priateľ armády," doplnila hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.