Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na Globsecu zaznie silnejší hlas Vyšehradskej štvorky

Záštitu nad podujatím prevzal minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR/Vladimír Benko

Záštitu nad podujatím prevzal minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák a šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski ako zástupca predsedníckej krajiny V4.

Bratislava 18.apríla (TASR)- Silnejúca spolupráca v rámci Vyšehradskej štvorky, dohoda medzi Európskou úniou (EÚ) a USA o voľnom obchode alebo budúcnosť NATO po skončení misie v Afganistane. Aj to sú hlavné témy medzinárodnej konferencie Globsec, ktorá sa dnes začína v Bratislave a potrvá do soboty 20. apríla.

Záštitu nad podujatím prevzal minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák a šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski ako zástupca predsedníckej krajiny V4. "Málo ľudí vie, že kombinovaná hlasovacia sila V4 v EÚ sa vyrovná Francúzsku a Nemecku spoločne. S poľským predsedníctvom vidíme oveľa silnejší záujem Poľska o regionálnu spoluprácu. Je to veľmi pozitívny signál toho, že región V4 chce byť silnejším hráčom v európskej a transatlantickej agende" povedal pre TASR Robert Vass, generálny sekretár Slovenskej atlantickej komisie (SAC), ktorá Globsec organizuje.

Dôležitou agendou budú aj vzťahy medzi USA a EÚ. V tejto súvislosti sa dnes očakáva prejav popredného geopolitického stratéga Zbigniewa Brzezinského o postavení V4 a úlohe strednej Európy v čase, keď starý kontinent čelí existenčnej kríze, stráca konkurencieschopnosť a čelí výzve rastúcich ekonomík. Brzezinski bude aj súčasťou expertnej skupiny SAC, ktorá prinesie odporúčania pre novú transatlantickú agendu 21. storočia.

Jej súčasťou bude aj dohoda o voľnom obchode medzi USA a EÚ. "Dohoda o zóne voľného obchodu je nový pilier transatlantických vzťahov, ktorý bude udávať svetové štandardy. Nechcem sledovať len diskusie v Bruseli, ale chceme ju formovať aj u nás, pretože veľmi reálne zasiahne každú oblasť slovenského priemyslu a biznisu," dodal Vass.

Ďalšia veľká téma sa bude týkať susedných krajín EÚ, najmä v oblasti Balkánu, severnej Afriky a Blízkeho Východu. "Východná Európa sa zmieta v geopolitickej konfrontácií medzi Ruskom a Európou. Hľadá si svoj priestor a svoje záujmy, Balkán tým, že EÚ je príliš sústredená do seba. Integrácia poľavuje a potrebujeme ju znovu naštartovať", konštatoval Vass.

V rámci Globsecu sa viac ako 80 rečníkov v ôsmich hlavných panelových diskusiách, štyroch nočných debatných sekciách a 17-ich pracovných večeriach bude zaoberať témami zahraničnej politiky, ekonomiky a bezpečnosti v celkovom časovom rozsahu 1995 minút. Organizátori takisto pripravili desiatky paralelných pracovných stretnutí a viac ako 50 bilaterálnych a multilaterálnych schôdzok na úrovni politikov a expertov.