Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

P.FREŠO: Bez voličov SDKÚ-DS by neboli reformy, ani vstup do EÚ a NATO

Pavol Frešo v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Frešo nevie, či Kaník ostane v SDKÚ. Spolieha sa na nové tváre, osvedčenú značku a pravicové témy. V otázke imigrantov sa má vláda sústrediť najmä na bezpečnosť našich občanov, povedal pre TABLET.TV.

Bratislava 5. augusta (Teraz.sk) – Takmer stovka nových tvárí na billboardoch, dôveryhodná značka, história a najmä ľudia, ktorí SDKÚ-DS v minulosti volili, to sú podľa Pavla Freša predvolebné tromfy strany, ktorú vedie. „Žiadne reformy, dokonca ani vstup do NATO a EÚ, by sa nestali bez voličov SDKÚ-DS,“ povedal v diskusii na TABLET.TV.

Kampaň SDKÚ-DS má byť postavená na ľuďoch z regiónov, Frešo však na jeseň avizuje aj akvizíciu známych osobností. Nevie však, či bude SDKÚ naďalej reprezentovať aj poslanec Ľudovít Kaník. „Myslím, že si možno Ľudovít Kaník rieši svoju politickú budúcnosť vo viacerých stranách,“ povedal Frešo.

SDKÚ-DS podľa neho pôjde do volieb samostatne, neplánuje koalíciu ani spájanie s inými stredopravými subjektmi. Kandidátnu listinu vytvoria v súlade so stanovami strany, na niektorých úrovniach Frešo nevylúčil ani primárne voľby.

POLITIKA Tu a teraz 5.8.2015 by terazmedia

„V praxi to funguje tak, že každý, kto sa za SDKÚ-DS dostal do parlamentu, sa tam prekrúžkoval. Je omnoho menšia debata o tom, kto bude na akom mieste na kandidátke, ako bolo v minulosti zvykom,“ dodal Frešo.

Medzi zahraničné témy kampane SDKÚ-DS bude patriť budúcnosť eura a otázka imigrantov, domáce témy sa budú orientovať najmä na ekonomickú perspektívu Slovenska.

„Podľa štatistiky OECD v HDP na hlavu dobiehame Česko a sme pred Maďarskom aj Poľskom. Ale napríklad cesta cez srdcovú tepnu Slovenska, Donovaly, v porovnaní s podobnými cestami v Čechách či Rakúsku, dokonca už aj Chorvátsku bez debaty prehráva,“ poznamenal Frešo, podľa ktorého by sa dobré výsledky slovenskej ekonomiky mali viac odrážať na stave infraštruktúry.

Rozpočtové prebytky by chcela SDKÚ-DS využiť na podporu budúcich dôchodkov a zníženie dlhu. „Zníženie štátneho dlhu vytvára rezervu pre udržateľný sociálny systém,“ povedal Frešo.

V otázke imigrantov považuje predseda SDKÚ-DS za prioritnú bezpečnosť slovenských občanov a v tejto súvislosti kritizuje komunikáciu tejto témy zo strany vlády. „Keď ľudia vidia v médiách, že v takýchto táboroch sú nepokoje, komunikácia musí byť o tom, ako vláda zaručí, že sa niečo podobné nestane u nás. Prvoradý je náš občan, jeho treba v prvom rade ochrániť. Treba dať jasný signál, že niečo podobné u nás nebude a keď bude, bude sa to riešiť a takéto budú následné kroky,“ povedal Frešo.

Minister vnútra Robert Kaliňák si mal podľa neho sadnúť s Gabčíkovčanmi, prediskutovať s nimi premiestnenie 500 rakúskych azylantov do ich obce a dať im záruky bezpečnosti. A ak ich dať nevie, nemali by azylanti z Rakúska do Gabčíkova smerovať vôbec. „My sa správame voči Európe veľmi čestne, férovo a trpezlivo. Keď bolo treba dávať záruky za Grécko, dali sme ich. Ale toto nie sme povinní robiť,“ vyhlásil Frešo na margo relokácie utečencov z iných štátov Európskej únie.

„Vláda neskoro zareagovala, keď sa Brusel snažil o „ľahké riešenie“ kvótami. Dnes nájdete doslova na facebooku inzeráty, ktoré vám ponúkajú, že vás sem dostanú zo stredu Afriky. Toto Brusel veľmi podcenil,“ uzavrel predseda SDKÚ-DS.