Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Francúzsko udelilo J. Kubišovi najvyššie štátne vyznamenanie

Ján Kubiš Foto: TASR/Martin Baumann

Ide o vyjadrenie vďaky Francúzska za výnimočný príspevok Jána Kubiša k mieru a bezpečnosti v Európe aj vo svete počas jeho kariéry. Žiadny iný Slovák ešte nezískal najvyšší stupeň Rádu Čestnej légie.

Bratislava 16. júla (TASR) - Francúzsky prezident Francois Holland udelil osobitnému predstaviteľovi generálneho tajomníka OSN v Afganistane a riaditeľovi Asistenčnej misie OSN v Afganistane Jánovi Kubišovi najvyššie štátne vyznamenanie Národný rád Čestnej légie.

To mu vo štvrtok 19. júla odovzdá v Bratislave francúzsky veľvyslanec na Slovensku Jean-Marie Bruno.

Ide o vyjadrenie vďaky Francúzska za výnimočný príspevok Kubiša k mieru a bezpečnosti v Európe aj vo svete počas celej jeho kariéry. Zároveň je vyjadrením uznania za prínos slovenskej diplomacie v medzinárodnom meradle.

Foto: TASR/AP
Národný rád Čestnej légie je hlavné francúzske štátne vyznamenanie. Založil ho Napoleon Bonaparte 19. mája 1802. Od začiatku sa udeľuje za výnimočné vojenské alebo občianske zásluhy.

Nedostávajú ho iba Francúzi, ale aj predstavitelia štátov, veľvyslanci, podnikatelia či zahraniční umelci, ktorých zviditeľnila ich služba pre Francúzsko alebo oblasť, v ktorých sú výnimoční.

Vyznamenanie zahŕňa tri stupne - Rytier, Oficiér a Komandér a dve hodnosti - Veľký oficiér a Veľký kríž. Vzhľadom na výnimočné zásluhy Jána Kubiša dostane priamo najvyšší stupeň Komandér. Žiadny iný slovenský občan doteraz nezískal tento najvyšší stupeň Rádu Čestnej légie.