Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Fotili TRUMPA, ČAPUTOVÚ a VLHOVÚ: Spoznajte prácu TOP fotografov TASR

Na kombosnímke fotografi TASR Michal Svítok (hore), Pavel Neuabuer (vľavo) a Martin Baumann. Foto: TASR, osobný archív fotografov

Umenie svetla a zlomku sekundy. Predstavujeme prácu troch špičkových fotografov TASR v zákulisí Bieleho domu, na oficiálnom fotení prezidentov SR či famóznych výkonov najlepšej slovenskej lyžiarky.

Bratislava 12. mája (Teraz.sk) - Fotografi TASR dokumentujú najvýznamnejšie politické, spoločenské a športové okamihy, pravidelne dosahujú ocenenia na domácich či zahraničných súťažiach, ale najmä, prinášajú všetkým čitateľom realitu vzdialených podujatí. Každý z nich musí byť vždy pripravený fotiť akúkoľvek udalosť bez ohľadu na to, či ide o politický míting, hudobný koncert či športové preteky.

Pavel Neubauer je autorom oficiálnych portrétov doteraz všetkých slovenských prezidentov. Michal Svítok fotografoval stretnutie Petra Pellegriniho a Donalda Trumpa v Bielom dome. Martin Baumann zachytával športové výkony nielen Petry Vlhovej. Spoznajte bližšie prácu fotografov TASR.

Pavel Neubauer fotil všetkých prezidentov SR


Fotograf TASR Pavel Neubauer fotografoval portréty všetkých slovenských prezidentov. Nedávno mu do zbierky pribudla aj novozvolená hlava štátu Zuzana Čaputová. Po fotení zhodnotil, že v porovnaní s ostatnými prezidentmi sa najlepšie cítil teraz. "Možno preto, že to bola žena," podotkol.

Na snímke novozvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) a fotoreportér TASR Pavel Neubauer počas fotenia oficiálneho portrétu v Bratislave 9. mája 2019.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Pavel Neubauer v dobrom spomína aj na fotenie prvého prezidenta Michala Kováča. "Až po fotografovaní som si všimol, že je zle oholený na krku, tak som ho dodatočne 'oholil' v počítači a mierne napravil kravatu," usmieva sa.

Rudolfa Schustera bolo podľa Neubauera "všade plno", "bol uvoľnený a pózoval". Ivana Gašparoviča premiérovo fotil na digitálny fotoaparát, všetko prebehlo bezproblémovo. Andrej Kiska sa veľa pýtal a bol zvedavý. Zuzana Čaputová bola prvá žena - prezidentka pred jeho objektívom. "Pani Čaputová bola ústretová a bola tu uvoľnená atmosféra. Na nič sme sa nehrali. Dohodli sme sa, že jej úsmev svedčí a keď je vážna, tak je to až príliš vážne. Snažila sa o úsmev, aby to nebolo ani moc vysmiate a ani moc strnulé," priblížil fotenie, pred ktorým vraj nemohol dobre spať.

Fotograf Pavel Neubauer zhotovil aj oficiálny portrét Ivana Gašparoviča po zvolení v roku 2004.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Najnáročnejšou časťou je podľa Neubauera príprava na fotenie. "Aj po tých rokoch mám predtým zdravý rešpekt, ale nepatrím k trémistom," konštatuje Neubauer, ktorý v TASR pracuje od roku 1980. Fotenie prezidentského portrétu mu vedenie zverilo ako skúsenému fotografovi vrcholných akcií a aktualít, ako hovorí, potom to už išlo samospádom.

Slávnostné oceňovanie víťazov fotografickej súťaže Slovak Press Photo 2012. Na snímke víťaz kategórie Šport - fotograf tlačovej agentúry TASR Martin Baumann (vľavo) a víťaz kategórie Aktualita - fotograf tlačovej agentúry TASR Pavel Neubauer (vpravo).
Foto: TASR


Michala Svítoka prekvapili rebríky v Bielom dome


Fotograf Michal Svítok sa dostal vďaka svojej práci do Bieleho domu, kde fotografoval stretnutie premiéra Petra Pellegriniho s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

"Keď sme sa konečne dostali dovnútra na prvý fototermín, čo malo byť privítanie premiéra SR Donaldom Trumpom, tak som zistil, že všetci americkí fotoreportéri majú vysoké rebríky nachystané na tento moment," opisuje. Hoci našiel miesto, z ktorého mal výhľad, nestačilo mu to. "Rýchlo som pochopil dôvod vysokých rebríkov, keď limuzína, ktorá doviezla nášho premiéra, zakryla podstatnú časť postáv oboch politikov. Našťastie však po chvíľke cúvla dozadu a mohol som aj ja spraviť fotografie, ako kývajú do objektívov a potriasajú si rukami," dodáva Svítok, ktorý pôsobí ako vedúci obrazovej redakcie TASR.

Na snímke americký prezident Donald Trump (vľavo) víta slovenského premiéra Petra Pellegriniho (vpravo) v Bielom dome vo Washingtone 3. mája 2019.
Foto: TASR/Michal Svítok


Pred Oválnou pracovňou fotografov radili do boxov "ako formulu 1 pred štartom", spomína ďalej Svítok. Na povel "go" sa všetci nahrnuli do pracovne. "V strede rovno oproti politikom už boli kamery na statívoch, čo vysielali naživo, a oficiálni fotografi, čiže som si musel doslova vybojovať svoje miesto čo najviac ku stredu a oproti hlavným aktérom," hovorí. Na krátkej tlačovej konferencii, ktorú viedol sám prezident Trump, sa snažil nafotiť zábery z rôznych uhlov, vzájomnú komunikáciu i obligátne potrasenie rukou. O svoje pozície tvrdo bojovali aj redaktori - pri kladení otázok sa vzájomne prekrikovali.

Na snímke slovenský premiér Peter Pellegrini (druhý sprava) a americký prezident Donald Trump (vpravo) diskutujú počas stretnutia v Bielom dome vo Washingtone 3. mája 2019.
Foto: TASR - Michal Svítok


"Asi poslednou výzvou pri fotografovaní bolo tieto fotografie dostať na Slovensko, čiže ich vydať čím skôr do fotoservisu. Pripojil som sa cez bezdrôtový vysielač k svojmu mobilu, ale vzhľadom na preťaženú sieť nešli až tak rýchlo, ako som čakal. V servise však boli asi do 10 minút od úvodného zvítania sa oboch aktérov," vysvetľuje Michal Svítok, ktorého meno pravidelne rezonuje aj na Slovak Press Photo. V roku 2018 zvíťazil v kategórii Šport s fotografiou Rozhodca, rok predtým zaujal fotkami olympijského šampióna Mateja Tótha v Riu.

Michal Svítok pózuje s diplomom po zisku 1. miesta v kategórii šport za samostatnú fotografiu s názvom Rozhodca. Zachytil na nej hokejového rozhodcu kontrolujúceho situáciu v netradičnej polohe - na bránke Jána Laca v zápase B-skupiny USA - Slovensko na zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu.
Foto: TASR Jakub Kotian


Martina Baumanna na svahu skúša hlavne počasie


Martin Baumann stál za objektívom, keď Petra Vlhová získala historicky prvý slovenský titul majsterky sveta v obrovskom slalome. "Samotné fotografovanie našej lyžiarky Petry Vlhovej, ako aj ostatných, napríklad Shiffrinovej, Holdenerovej je veľmi rýchle a časovo obmedzené, ráta sa na sekundy," približuje svoju prácu.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas 2. kola obrovského slalomu žien na zimných olympijských hrách v Pjongčangu 15. februára 2018.
Foto: TASR/Martin Baumann


Fyzický výkon musí na svahu predviesť nielen športovec, ale aj fotograf. Pri fotení zjazdového lyžovania buď absolvuje náročný výstup na kopec, alebo použije lanovku a potom pomaly schádza dole. "Oba výkony sú veľmi náročné s potrebnou obuvou tzv. mačkami, pokiaľ nemáte lyže a nezídete si svah k miestu vyhradenému pre fotografov. Na foto pozícii na kopci treba byť už minimálne hodinu pred štartom," opisuje fotografické zákulisie. Potom už len striehne na ten jeden jediný moment, keď lyžiarka preletí okolo bránky.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová pózuje s kompletnou zbierkou medailí po slalome na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní 16. februára 2019 vo švédskom Are. Zlatú medailu si vybojovala vo štvrtok na MS v obrovskom slalome, striebro má v kombinácii a bronz získala v slalome na MS v alpskom lyžovaní.
Foto: TASR - Martin Baumann


Fotografie sa musia čo najrýchlejšie dostať do fotoservisu. "Pár sekúnd po fotení si rýchlo prejdem fotografie a vyberám jednu až tri, ktoré okamžite posielam z fotoaparátu do redakcie pomocou bezdrôtového vysielača," hovorí Baumann. Ostatné fotografie odosiela z improvizovanej kancelárie, usadený v snehu.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas 1. kola nočného slalomu Svetového pohára v rakúskom Flachau v utorok 8. januára 2019.
Foto: TASR/Martin Baumann


Veľkú úlohu hrá aj počasie. "Na posledných Zimných olympijských hrách v Pjongčangu nám počasie pokazilo asi troje pretekov, ale aj napriek tomu sme museli byť už na fotopozíciách a čakať na rozhodnutie, či sa samotné preteky vôbec začnú alebo ich preložia na iný termín," približuje. Fotenie zjazdového lyžovania mu dalo dôvod, prečo si ako fanúšik leta obľúbil aj zimné obdobie. "Mám peknú, ale náročnú prácu," uzatvára.