Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Fico: Sme svedkami bezprecedentných zákrokov proti orgánom bezpečnosti

Na snímke predseda strany SMER - sociálna demokracia Robert Fico v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Za obvinením šéfa SIS Michala A. vidí úsilie o jeho odvolanie a snahu dostať pod kontrolu tajnú službu.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Predseda Smeru-SD Robert Fico opakovane hovorí o mocenskom prevrate na Slovensku a bezprecedentných zákrokoch proti najvyšším bezpečnostným orgánom. Vidí za tým snahu prezidentky Zuzany Čaputovej, premiéra Ľudovíta Ódora a progresívnej časti politikov ovládnuť bezpečnostné zložky.

"Zabudnime na vojnu policajtov a hovorme veľmi jasne. Nezákonným spôsobom sa pokúšajú získať predstavitelia vlády, prezidentka a progresívna časť politického spektra na Slovensku pod kontrolu všetky silové zložky," uviedol Fico.

Za obvinením šéfa SIS Michala A. vidí úsilie o jeho odvolanie a snahu dostať pod kontrolu tajnú službu. Takto si chcú podľa Fica upevniť pozíciu, pričom predpokladá, že po voľbách prezidentka nepoverí zostavením vlády víťaza volieb. Preto sa podľa neho hlava štátu a premiér zastali policajného prezidenta Štefana Hamrana. Opakovane vyzval k jeho okamžitému odvolaniu.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok (17. 8.) obvinila viacero osôb. Medzi nimi šéfov SIS a Národného bezpečnostného úradu. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

K situácii v piatok (18. 8.) zasadla bezpečnostná rada. Prezidentka a premiér deklarovali, že žiaden policajný prevrat sa nedeje a chod dotknutých inštitúcií je zabezpečený. Na vyvodenie zodpovednosti voči aktérom kauzy vidia priestor potom, ako súdy a prokuratúry rozhodnú o zákonnosti trestných konaní.