Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. Fico: Schválený rozpočet je tmelom pre vládnu koalíciu

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) a minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po schválení štátneho rozpočtu na rok 2018 v Bratislave 13. decembra 2017. Foto: TASR

Podľa premiéra je tento rozpočet politicky, finančne a sociálne veľmi dobrým rozhodnutím.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Schválený návrh rozpočtu na budúci rok je podľa predstaviteľov vládnej koalície vyvážený a odráža priority vlády. Sú do neho totiž zahrnuté aj opatrenia, ku ktorým sa jednotlivé strany zaviazali v programovom vyhlásení vlády. Ide napríklad o opatrenia týkajúce sa 13. a 14. platu či zvýšenie príplatkov za prácu.



Premiér Robert Fico (Smer-SD) označil rozpočet "za mimoriadne stabilizujúci prvok pre vládnu koalíciu". "Politicky, finančne a sociálne je tento rozpočet veľmi dobrým rozhodnutím. Na jednej strane bude tmelom pre vládnu koalíciu, ale je to aj rozhodnutie, že máme v rukách zákonom schválený nástroj, ktorým môžeme riadiť procesy, pretože rozpočet nie je pre nás cieľom politiky. Pre nás je nástrojom na dosahovanie politických cieľov," skonštatoval na tlačovej konferencii po hlasovaní v parlamente premiér.

Zároveň uviedol, že rozpočet je realistický. "Na rok 2018 sme urobili všetko pre to, aby parametre tohto rozpočtu zodpovedali najprísnejším pravidlám, ktoré sa očakávajú od krajiny, ktorá je súčasťou eurozóny. Vždy sme dokázali rozpočet naplniť do bodky a nikdy sme nikoho neoklamali," myslí si Fico.

Rozpočet počíta so zavedením 13. a 14. platu, ako aj s oslobodením príjmov z dohôd dôchodcov. Zahŕňa aj návrh na zvýšenie príplatkov za prácu. V budúcom roku bude podľa premiéra aj veľká diskusia o nastavení platov vo verejnej a štátnej správe. "Môžeme konštatovať nárast výdavkov prakticky vo všetkých oblastiach," skonštatoval Fico v súvislosti s rozpočtom.

Za vyvážený označil zákon roka aj predseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko. "To, že rozpočet prešiel s hlasmi opozície, je dôkazom toho, že je vyvážený a je reálny. V rámci reálnych možností, sme zostavili rozpočet, ktorý bude jedným z najlepších v rámci štátov Európskej únie. Som veľmi rád, že v rámci koalície boli vypočuté jednotlivé hlasy a boli dané i prísľuby. Tento rozpočet je vyvážený, zohľadňuje reálne možnosti SR a je výzvou na zlepšenie efektivity hospodárenia štátu," myslí si Danko.

Predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár upozornil na rast výdavkov vo viacerých rezortoch. Vyčíslil, že sa medziročne zvyšujú rozpočty rezortu dopravy, spravodlivosti, ale napríklad aj životného prostredia. "Rozpočet ministerstva dopravy ide na rýchlostné komunikácie, železnice a všetky potrebné veci. Bude viac peňazí na zaostalé regióny na projekty z Envirofondu. Prvýkrát došlo k dohode ohľadom fondu pre menšinovú kultúru," vymenoval Bugár.

Minister financií (Smer-SD) Peter Kažimír skonštatoval, že Slovensko si plné svoje sľuby a z roka na rok sa znižuje deficit verejných financií. "Pri rozpočte môžem len povedať, že koniec dobrý, všetko dobré. Či už odborníci alebo aj verejnosť vníma, že slovenská ekonomika patrí k tým úspešnejším v Európe. Máme piaty najnižší hrubý verejný dlh v eurozóne. Predpokladám, že v budúcom roku klesne pod 50 % HDP," uviedol Kažimír. Zostavovanie rozpočtu označil "za umenie možného". "Deficit na úrovni 0,8 % HDP je najnižším deficitom z hľadiska plánovaného cieľa. Urobíme všetko pre to, aby sme ho splnili," dodal Kažimír.