Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Fico sa pred schôdzkou EÚ zúčastní na Summite o jadrovej energii

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas zasadnutia Výboru NR SR pre európske záležitosti v Bratislave 20. marca 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bruselský jadrový summit sa koná v nadväznosti na historické začlenenie jadrovej energie do globálnej bilancie dohodnutej na Konferencii OSN o zmene klímy (COP28) v Dubaji v decembri 2023.

Brusel 20. marca (TASR) - Summit o jadrovej energii (NES) bude vo štvrtok doobeda predchádzať zasadnutiu marcovej Európskej rady (summit EÚ) v Bruseli. Pripravila ho Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) a Belgické kráľovstvo, informuje spravodajca TASR.

Slovensko na NES bude zastupovať predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), ktorý sa následne zúčastní na dvojdňovom rokovaní Európskej rady.

NES je doteraz najvyšším politickým stretnutím zameraným výlučne na tému jadrovej energie a budú mu spoločne predsedať belgický premiér Alexander De Croo a generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi.

Bruselský jadrový summit sa koná v nadväznosti na historické začlenenie jadrovej energie do globálnej bilancie dohodnutej na Konferencii OSN o zmene klímy (COP28) v Dubaji v decembri 2023. Výsledkom COP28 bola dohoda na urýchlenom zavádzaní jadrovej energetiky spolu s ďalšími nízkouhlíkovými zdrojmi energie.

NER ponúkne zúčastneným šéfom štátov a vlád príležitosť podeliť sa o vízie týkajúce sa kľúčovej úlohy jadrovej energie pri dosahovaní klimatickej neutrality, energetickej bezpečnosti, znižovanie spotreby fosílnych palív a ďalšieho ekonomického rozvoja.

V závere NES sa očakáva prijatie deklarácie, ktorá opätovne potvrdí pevný záväzok podporovať jadrovú energiu ako súčasť globálneho procesu obmedzovania klimatických zmien a vytvárania priaznivých podmienok pre rozvoj jadrového sektora podporou technologických inovácií, vzdelávaním pracovnej sily a najmä rozšírením prístupu k verejnému a súkromnému financovaniu jadrovej energie.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)