Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Fico odsúdil útok: Chce pomôcť Mayovej pri výmene informácií

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie v Bratislave 19. júna 2017. Foto: TASR - Michal Svítok

Premiérovi SR sa zdá, ako keby si ľudia na Slovensku neuvedomovali, aký komplikovaný svet je okolo nás. Zároveň potvrdil, že jeho vláda venuje bezpečnosti maximálnu pozornosť.

Bratislava 19. júna (TASR) - Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa vo svete dejú čudné veci. "Sú krajiny, kde požiare zabíjajú ľudí, ale sú aj krajiny, kde ľudí zabíjajú ľudia. Chcel by som sa opäť postaviť veľmi jasne k tomu, čo sa udialo v noci v Londýne." Reagoval dnes slovenský premiér na útok, ktorý sa udial v severnej časti Londýna. Jeden človek prišiel o život a osem ďalších utrpelo v noci nadnes zranenia, keď vrazila dodávka do veriacich odchádzajúcich z mešity.

"Napriek tomu, že nemáme k dispozícii ešte všetky informácie, ale minimálne môžeme potvrdiť, že útok dodávky bol úmyselný na ľudí, ktorí vychádzali z mešity, a preto by som chcel znovu odsúdiť tento útok a najmä chcem opätovne ponúknuť ako predseda vlády Slovenskej republiky všetku súčinnosť premiérke vo Veľkej Británii, pokiaľ ide najmä o výmenu informácií," zdôraznil premiér.

Zdá sa mu, ako keby si ľudia na Slovensku neuvedomovali, aký komplikovaný svet je okolo nás. "Niekedy sa vraciam k jednému výroku, ktorý povedal americký prezident Roosevelt počas druhej svetovej vojny, keď sa hádali politici Spojených štátov o maličkostiach. Vtedy povedal, že možno by bolo dobre, keby jedna bomba z Európy spadla do Spojených štátov, aby sme pochopili, o čom je svet. Chcel by som, aby aj verejnosť na Slovensku si uvedomila, že naozaj žijeme v krajine, ktorá je stabilná, bezpečná, nikto nemôže za nič dať žiadne záruky, ale minimálne to môžeme tvrdiť v tomto okamihu," konštatoval Fico.

Potvrdil, že jeho vláda venuje bezpečnosti maximálnu pozornosť. Zároveň zdôraznil, že bezpečnosť je téma, ktorá zohráva v jeho agende dôležitú úlohu. "Venujem jej spoločne s bezpečnostnými zložkami na dennej báze obrovskú pozornosť," dodal.

K incidentu došlo dnes krátko po polnoci pred mešitou v oblasti Finsbury Park. Podľa správ svedkov dodávka náhle zmenila smer jazdy a vrazila do skupiny asi desiatich veriacich odchádzajúcich z moslimského sociálneho centra nachádzajúceho sa neďaleko mešity. Polícia zatkla 48-ročného muža, ktorý riadil dodávku, následne bol prevezený do nemocnice. V nemocniciach skončili aj ôsmi zranení.