Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. FICO: Nástupcu P. Pašku budeme zrejme loviť vo vládnych vodách

predseda strany Smer–SD Robert Fico počas tlačovej konferencie k výsledkom komunálnych volieb, ktorá sa konala v centrále strany v Bratislave 16. októbra 2014. Foto: TASR/Vladimír Benko

Strana Smer-SD bude pri hľadaní nástupcu Pavla Pašku (Smer-SD) na poste predsedu Národnej rady SR zrejme loviť vo vládnych vodách, teda v radoch ministrov.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Strana Smer-SD bude pri hľadaní nástupcu Pavla Pašku (Smer-SD) na poste predsedu Národnej rady (NR) SR zrejme loviť vo vládnych vodách, teda v radoch ministrov. Po dnešnom rokovaní vedenia strany to novinárom povedal jej predseda Robert Fico. Zároveň zopakoval, že do dvoch dní budú známe mená, ktoré bude odporúčať užšie vedenie Smeru-SD na post predsedu, ale aj podpredsedu NR SR namiesto Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD). Konečnú bodku za rošádami, ktoré sa udejú, má dať pondelkové (24.11.) Predsedníctvo Smeru-SD.

Fico tiež potvrdil, že Paška bude profesionálnym podpredsedom strany Smer-SD. Za to by mal dostávať plat. Jeho pozícia bude prvý podpredseda pre politické otázky. "Bude mať na starosti zahranično-politickú agendu strany, lebo tam je toho veľa, ale najmä mi bude pomáhať v politických otázkach strany Smer-SD, teda komunikácii s inými stranami a komunikácii dovnútra," informoval Fico.

Kto bude Paškovým nástupcom, nechcel nikto z vedenia Smeru-SD potvrdiť. Všetci oslovení opakovali, že predmetom dnešného rokovania bolo hodnotenie komunálnych volieb a o mene Paškovho nástupcu ešte rozhodnuté nie je. Najčastejšie sa skloňuje meno aktuálneho ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD). "Vedenie sa dnes rozprávalo predovšetkým o komunálnych voľbách, o personálnych otázkach len okrajovo. Rozhodnutie nepadlo," uistil Maďarič s tým, že svoje prípadné ambície nebude pred rozhodnutím vedenia strany nijako komentovať.

Jediný konkrétnejší vo svojom vyjadrení bol dnes minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Jeho meno sa v užšom výbere tiež objavilo, on sám dnes povedal, že nemá také ambície.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) napríklad poprel, že by v Smere-SD existovalo nejaké košické či iné krídlo. "My sa už z toho sami zabávame, keď to hovoríte, lebo neexistujú také krídla. Keď si pozriete monitoring vašich výstupov, ja sám som už bol vo všetkých krídlach," povedal novinárom.

Paška, ktorý sa pri novinároch zastavil len na chvíľu, na otázku o svojej budúcnosti povedal, že bude robiť to, čo robí celý život. "Budem sa živiť prácou. Pochopte, že som urobil krok, ktorý bol nevyhnutný a nechajte na mňa, ako budem existovať," povedal.

Pavol Paška oznámil odchod z funkcie aj z parlamentu po protestoch, na ktorých ľudia žiadali jeho odchod. Demonštrácie organizoval poslanec NR SR Alojz Hlina (nezaradený). Opozícia žiada Paškovu hlavu za to, že ho vidí za údajným tunelovaním slovenského zdravotníctva, aj za podozrivým nákupom CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Šéf parlamentu opozičné obvinenia odmieta, reagoval na ne trestnými oznámeniami.

Prvý protest zorganizoval Hlina pred Paškovým domom v Košiciach, kam prišli stovky ľudí, na Námestie SNP v Bratislave prišla viac ako tisícka. Hlina avizoval pokračovanie protestov, ak by Paška neodstúpil. Pre odchod z funkcie aj z parlamentu sa Paška rozhodol preto, že chce chrániť rodinu.