Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Fico: Ak má odísť šéf SIS, musí byť odvolaný aj policajný prezident

Na snímke poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Robert Fico (Smer-SSD). Foto: TASR Jaroslav Novák

Mimoriadnu schôdzu sa ani v utorok na ďalší pokus nepodarilo otvoriť.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Postavením šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala A. mimo služby a návrhom na jeho odvolanie sa prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Ľudovít Ódor postavili na stranu zločinu a idú chrániť ľudí, ktorí krivili právny systém a sú podozriví z manipulácie dôkazov. Tvrdí to šéf Smeru-SD Robert Fico.

Ak má odísť riaditeľ tajnej služby, Fico žiada aj odchod policajného prezidenta Štefana Hamrana. Mimo výkon služby majú byť podľa neho postavení aj všetci obvinení vyšetrovatelia NAKA, tzv. čurillovci. Fico nerozumie tomu, prečo obvinenie Michala A. stačí na to, aby bol odvolaný z funkcie, zatiaľ čo stíhaní policajní vyšetrovatelia ostali vo funkciách. V súvislosti s odvolaním šéfa SIS hovorí tiež o snahe uchopiť všetky mocenské štruktúry pred parlamentnými voľbami a zneužiť ich. Na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že aj o týchto témach chcel hovoriť na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR, ktorú iniciovala jeho strana.

Mimoriadnu schôdzu sa ani v utorok na ďalší pokus nepodarilo otvoriť. V rokovacej sále sa neprezentovalo dostatok poslancov. Smer-SD chcel na schôdzi presadiť uznesenie o prehĺbení ústavnej a bezpečnostnej krízy po zásahu NAKA, po ktorom polícia obvinila viacero osôb vrátane šéfov SIS a Národného bezpečnostného úradu.

Premiér podá návrh na odvolanie riaditeľa SIS na najbližšom rokovaní vlády v stredu (23. 8.). Odvolanie policajného prezidenta Štefana Hamrana neplánuje. Informoval o tom v pondelok (21. 8.). Zotrvanie Michala A. na pozícii by podľa Ódora ohrozovalo dobré meno štátnej služby doma aj v zahraničí a podkopávalo by vzájomnú dôveru.