Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

FAKTY A ARGUMENTY: Je RTVS skutočne verejnoprávnou inštitúciou?

Foto: Tablet TV

Sledujte FAKTY A ARGUMENTY s Jurajom Hrabkom a jeho hosťami! V študiu TABLET.TV sa predstavia poslanci NR SR Jana KIŠŠOVÁ a Dušan JARJABEK.

Bratislava 11. apríla 2017 (TABLET.TV) - Podľa predsedu SNS Andreja Danka by mala byť RTVS štátna, navrhuje aj zrušenie koncesionárskych poplatkov. Predseda Smeru-SD v poslednom čase opakovane zdôrazňuje opozičnosť RTVS a vyslovene požaduje personálnu výmenu na poste generálneho riaditeľa.

Približne o dva mesiace, 22. júna, sa bude v NR SR voliť generálny riaditeľ RTVS – a v tom, či sa ním má opäť stať Václav Mika, sa sporia aj predseda vlády Robert Fico a minister kultúry Marek Maďarič. Aj vinou týchto vnútrostraníckych a koalično-opozičných sporov sa odsúva nabok to najpodstatnejšie – ako systémovo dosiahnuť, aby RTVS bola skutočne verejnoprávnou inštitúciou, bez politických tlakov zvonka, a pri vnútrofiremnom dodržiavaní princípov verejnoprávneho vysielania?

Dušan JARJABEK (Smer-SD)
poslanec NR SR

„Spôsob voľby riaditeľa je zo zákona taký aký je; viete veľmi dobre, že ja som bol proti tomuto zákonu. Voľba riaditeľa v rade bola tiež spochybňovaná, ale táto voľba v rámci poslaneckého zboru má tiež opodstatnenie, lebo je bližšie k občanovi ako voľba cez radu, lebo každý z nás zastupuje istú časť voličov a môžeme tlmočiť takýmto spôsobom do voľby riaditeľa aj zmýšľanie tých občanov, ktorých zastupujeme.”

Jana KIŠŠOVÁ (SaS)
poslankyňa NR SR

„Myslím si, že názory pána premiéra nie sú veľmi subjektívnymi názormi; ak hovorí, nehovorí za seba ako za súkromnú osobu, ale hovorí za rolu premiéra a predsedu strany Smer-SD a za vládu. Toto vnímam ako veľmi silné vyhlásenie voči šéfovi RTVS a aj voči poslancom, ktorým už odkázal, že bude veľmi apelovať na to, akým spôsobom majú voliť. Toto sa mi zdá ako mimoriadne absurdné. Pán premiér je pri tejto voľbe osobne veľmi prítomný.”

KĽÚČOVÉ OTÁZKY DISKUSIE:

==> Aký bude ďalší postup pri voľbe generálneho riaditeľa RTVS?
==> Politická voľba riaditeľa RTVS väčšinou v NR SR – je vôbec v súlade s verejnoprávnosťou?
==> Krajcerov návrh na zlúčenie STV a SRo – nebol to krok späť?
==> Koncesionárske poplatky vs. dominantné napojenie na štátny rozpočet – plusy a mínusy jednotlivých zdrojov príjmov. Ako oba zdroje posilňujú alebo oslabujú nezávislosť RTVS?
==> Financovanie RTVS – koncesionárske poplatky tvoria približne dve tretiny príjmov RTVS – predpoklad a asi aj podmienka politickej nezávislosti. Nemali by mať občania väčší vplyv na jej vedenie?
==> Ako vnímate verejnoprávnosť RTVS? Aké sú jej kritériá?
==> Ako uchrániť verejnoprávne inštitúcie od politických tlakov?
==> Doterajšie skúsenosti s voľbami riaditeľa a mediálnych rád – ktorý model je optimálny?
==> Predseda SNS Andrej Danko chce, aby bola RTVS štátna a je za zrušenie koncesií. Povedal to po straníckom sneme. Predseda Smeru-SD Robert Fico chce, aby bol na čele RTVS niekto iný ako Václav Mika a bude o tom presviedčať aj poslancov – nemajú hlasovať slobodne a podľa svojho svedomia?

MODERÁTOR:
Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY:
Róbert KOTIAN