Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Exposlanec Smeru-SD Jánoš prežil MDŽ za mrežami. Prvýkrát v živote

Vladimír Jánoš Foto: TASR - Michal Svítok

Jánoš sa vzdal poslaneckého mandátu aj funkcie okresného šéfa v Prievidzi. Pellegrini pripustil, že by ho mohli aj vylúčiť zo Smeru.

Bratislava 7. marca (Teraz.sk/TASR) - Ešte pred pár dňami patril Vladimír Jánoš medzi vplyvných politikov Smeru-SD. Bol poslancom parlamentu a zároveň aj podpredsedom výboru NR SR pre ľudské práva. Okrem toho šéfoval strane v prievidzskom okrese. Tento týždeň sa však všetko zmenilo.



Pre podozrenie z týrania manželky sa najprv musel vzdať poslaneckého mandátu, vo štvrtok odovzdal svoj zbrojný arzenál vrátane samopalov na polícii a v piatok večer skončil v cele policajného zaistenia po tom, čo polícia vyhlásila po exposlancovi Jánošovi pátranie. Na políciu prišiel nakoniec dobrovoľne sám. Exposlanca Jánoša polícia obvinila zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby.

Prvýkrát v živote tak bývalý podpredseda výboru pre ľudské práva prežije Medzinárodný deň žien (MDŽ) za mrežami. Takto si zrejme Jánoš prežitie medzinárodného sviatku zrejme nepredstavoval.




O tom, že po výsluchu skončil Jánoš v cele, informoval právny zástupca jeho manželky Ivan Katrinec. Polícia by mala spracovať návrh na väzobné stíhanie exposlanca. O jeho ďalšom osude tak zrejme rozhodne sudca, teda v prípade, že polícia väzobné stíhanie navrhne. Malo by sa tak stať do nedele večera. Inak bude musieť byť exposlanec prepustený na slobodu.

Ako uviedla policajná hovorkyňa Elena Antalová, exposlanec sa v piatok vo večerných hodinách dobrovoľne dostavil na predvolanie na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Prievidzi k vyšetrovateľovi odboru kriminálnej polície. "Tam mu bolo doručené uznesenie o vznesení obvinenia a na základe pokynu prokurátora Okresnej prokuratúry v Prievidzi bol zadržaný," doplnila.

Hovorkyňa spresnila, že v súčasnosti prebiehajú s obvineným procesné úkony. "Vzhľadom na to nie je možné v tomto štádiu vyšetrovania poskytnúť k tomuto prípadu viac informácií. O prípade budeme informovať hneď, ako nám to procesná a dôkazná situácia dovolí," uzavrela.

Jánoš sa vzdal poslaneckého mandátu aj funkcie okresného šéfa Smeru-SD v Prievidzi po medializácii jeho konfliktov s manželkou, s ktorou je v rozvodovom konaní. Katrinec v stredu podal na Generálnu prokuratúru SR podnet na prešetrenie týrania zverenej osoby, podnet za vydieranie, vyhrážanie sa a hrubý nátlak, ktorého sa mal dopustiť na svojej manželke.

Mohli by ho vylúčiť zo strany. Túto možnosť pripustil dnes v diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 šéf parlamentu a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini. "Môže to byť otázkou. Čas ukáže, ako budeme ďalej postupovať," odpovedal na otázku, či exposlanca vylúčia zo Smeru-SD. Pellegrini priznal, že ho situácia okolo Jánoša prekvapila, nepotešila a aj sklamala.

Jánoš podal trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu ohovárania, krivého obvinenia a porušenia dôvernosti ústneho prejavu. Informácie, ktoré sa objavili v médiách, označil za lži, polopravdy a nepravdivé obvinenia. Poslanec tvrdí, že sa nikdy nedopustil skutkov, z ktorých ho manželka a rôzne osoby obviňujú. Následne polícia v stredu (4.3.) večer zaistila zbrane, ktoré mal exposlanec v legálnej držbe.