Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Európska federácia kritizuje premenovanie zdravotníckych asistentov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Doboš

Zmena podľa federácie ohrozuje systém a kvalitu zdravotnej starostlivosti, ako aj bezpečnosť pacienta.

Bratislava 21. júna (TASR) - Európska federácia združení zdravotných sestier (EFN) upozorňuje, že zdravotnícki asistenti nemôžu byt považovaní za praktickú alebo inú kategóriu sestier. Reaguje tak na ich premenovanie na Slovensku.

Takýto krok odporuje európskej legislatíve, poukázal generálny tajomník federácie Paul De Raeve. "Toto nedodržanie smernice Európskej únie bude mať vážne právne dôsledky a začne konanie o porušení práva na Slovensku," tvrdí. Pripomína, že asistenti majú 2170 hodín teoretickej a praktickej prípravy, kým sestry aspoň 4600 hodín.

Zmena podľa federácie ohrozuje systém a kvalitu zdravotnej starostlivosti, ako aj bezpečnosť pacienta. "Nedostatok zdravotných sestier znamená nižšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti a zmena názvu "zdravotných asistentov" na "praktickú sestru" ohrozuje kvalitu služieb zdravotnej starostlivosti. Hazardovanie s terminológiou namiesto riešenia hlavných problémov - nízke mzdy a zlé pracovné podmienky, nie je riešením," zhrnul De Raeve.

EFN vyzvala kompetentných, aby záležitosť brali vážne a začali prijímať opatrenia na udržanie bezpečnosti pacienta a kvality starostlivosti na vysokej úrovni.

Aj sesterské odbory v máji upozornili, že premenovanie zdravotníckych asistentov na praktické sestry môže byť v rozpore s európskou legislatívou. Ministerstvo zdravotníctva vtedy avizovalo, že bude o premenovaní informovať Európsku komisiu, takáto povinnosť mu vyplýva zo slovenského členstva v Európskej únii. Ešte predtým chce o problematike bilatelárne rokovať.

Zdravotnícki asistenti sa od septembra budú nazývať praktické sestry. Parlament schválil 16. mája pozmeňujúci návrh zdravotníckeho výboru, ktorým sa nepriamo novelizoval zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Podľa poslancov sa zmenou napraví súčasný stav, ktorý vznikol nesprávnou implementáciou európskej smernice.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek považuje premenovanie zdravotníckych asistentov na praktické sestry za nesystémový krok a pokus obísť štatistiky. Zmenu, naopak, podporila Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá združuje desiatky malých a stredných nemocníc. Pridala aj Asociácia súkromných lekárov SR.