Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

CROWLEY: Európa zvláda migračnú krízu lepšie, ako sa očakávalo

iLUSTRAčNé FOTO Foto: TASR/AP

Expert z UNESCO na margo toho povedal, že všetko v prvých týždňoch, mesiacoch či rokoch vyzerá ako katastrofa.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Európa zvláda migračnú krízu "lepšie, ako si mnohí pred dvoma rokmi mysleli". V stredu to pre TASR uviedol John Crowley, šéf sekcie UNESCO, ktorá sa zaoberá sociálnymi transformáciami. Do agendy sekcie tohto odborníka patrí vedecký program MOST (Management of Social Transformations), ktorý sa v súčasnosti sústreďuje aj na tému migrácie.

Crowley na margo migračnej krízy povedal, že "všetko v prvých týždňoch, mesiacoch či rokoch vyzerá ako katastrofa". Neskôr sa však podľa neho ukáže, že riešenia alebo opatrenia, ktoré boli prijaté, "sú nakoniec zvládnuteľné". Pripustil aj to, že niektoré neboli úplne dokonalé, ale smerovali k upokojeniu situácie v Európe.

Crowley nesúhlasí s myšlienkou presadzovanou niektorými krajinami, že nulová migrácia je ideálna. Myslí si, že pre prijímajúce krajiny môžu byť "prospešní aj utečenci, ktorí boli zo svojej krajiny nútení odísť pre konflikt". Podľa jeho názoru mnohé krajiny, ktoré svoje hranice v minulosti migrantom nezatvorili, z toho profitovali.

"Nesnažím sa povedať, že problémy, o ktorých hovoria ľudia, neexistujú. To by bolo smiešne," uviedol Crowley. Podľa jeho názoru je však dôležité, že "je v našich silách" nájsť riešenia tejto situácie, pri ktorých sa bude brať ohľad na ľudské práva migrantov, na geopolitické výzvy pri znovunastoľovaní mieru v konfliktných oblastiach a taktiež na oprávnené obavy európskej populácie.

Crowley sa vo štvrtok zúčastní na konferencii o migráciách organizovanej v Bratislave v spolupráci Univerzity Komenského a Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.