Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Extrémne prvenstvo:Najhorúcejšie mesto Európy bude v sobotu Bratislava

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

V zozname najhorúcejších metropol budeme stáť na prvej priečke, tesne predbiehajúc Prahu a Rím.

Bratislava 7. augusta (Teraz.sk/TASR) - Podľa meteorológov sa horúčavy ešte ani zďaleka nekončia. Z hlavných európskych miest sa v sobotu zapotí najviac práve Bratislava. Zajtra môžeme v našom hlavnom meste očakávať teploty do 37 stupňov Celzia.

V zozname najhorúcejších európskych metropol nás bude tesne dobiehať Rím s teplotou vo výške 36 stupňov Celzia a Praha, v ktorej bude o jeden stupeň chladnejšie. Naopak medzi najchladnejšie európske mestá bude zajtra patriť Oslo a Londýn.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) tiež varuje pred ďalšou vlnou horúčav, ktorá by nás mala sužovať ešte minimálne celý budúci týždeň. Odhaduje najvyššie denné teploty vo výške 37 stupňov Celzia.

Foto: shmu.sk

Nedeľa ešte horšia

Na nedeľu vydal SHMÚ ďalšiu výstrahu pred vysokými teplotami. Juh Slovenska môže očakávať ešte horšie horúčavy než v sobotu, a to 38 stupňov. Teplo bude však aj v ostatných krajoch. Najchladnejšie bude na konci víkendu v Žilinskom kraji s najvyššou dennou teplotou do 34 stupňov Celzia.

Výstraha na nedeľu 9. augusta
Foto: shmu.sk

Vlaky spomaľujú, jazerá vysychajú

Extrémne počasie má v Európe dôsledky na všetky oblasti života. V Litve si vysoké teploty vyžiadali obmedzenie rýchlosti vlakov. Osobné vlaky tam nesmú dočasne prekročiť rýchlosť 80 km/h namiesto obvyklých 120 km/h.

Česi sa zas kvôli horúčavám boria s osou kalamitou. Napríklad v okrese Děčín niektorí prevádzkovatelia reštaurácií už kvôli osám neservírujú jedlo na terasách či v záhradkách, pretože zákazníci ho nemôžu v pokoji konzumovať. Pivo si tam hostia automaticky prikrývajú táckou. Tohtoročné sucho je v Česku podľa meteorológov najhorším za posledných 12 rokov.

Na severe Talianska naopak vysychajú jazerá. Hladina jazera Lago Maggiore klesla za jediný mesiac o jeden meter. Talianske Benátsko tiež sužovala nedávno víchrica, teraz silné búrky.

Nezabúdajte

Počas horúcich dní by ľudia nemali podceňovať pitný režim. "Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď nepociťujete smäd," pripomína hlavný hygienik SR Ivan Rovný jedno z pravidiel počas letných horúcich dní.

Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach.

Horúčavy prinášajú so sebou zdravotné riziká v podobe kolapsových stavov. Viac sú ohrozené ženy. Problém môžu mať napríklad i ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, ako aj starší ľudia.

Pozor si treba počas horúcich dní dávať aj na klimatizáciu. S tou to netreba preháňať. Aby nám neškodila, rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nesmie byť vyšší ako päť, maximálne sedem stupňov Celzia. "Náhle zmeny teplôt vzduchu za krátky časový úsek predstavujú pre organizmus stresovú situáciu, vznik tzv. teplotného šoku," vysvetlil Rovný.