Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

EÚ poskytla granty za 800 miliónov eur pre 536 špičkových výskumníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V rámci svojho doteraz najväčšieho grantu ERC podporí v 21 európskych krajinách výskumných pracovníkov pochádzajúcich zo 41 štátov.

Brusel 10. septembra (TASR) - Európska rada pre výskum (ERC) dnes oznámila, že vybrala 536 špičkových začínajúcich výskumných pracovníkov zo 41 štátov, ktorí získajú financovanie vo výške takmer 800 miliónov eur a ktorí budú pôsobiť v 21 európskych krajinách.

Projekt pod názvom Granty ERC pre začínajúcich výskumných pracovníkov do výšky dvoch miliónov eur umožní najsľubnejším vedcom rozvíjať myšlienky na hranici poznania. Vďaka nim budú môcť budovať svoje výskumné tímy zahŕňajúce viac než 3000 postdoktorandských a doktorandských študentov, čím sa podporí nová generácia špičkových vedcov v Európe.

V rámci svojho doteraz najväčšieho grantu ERC podporí v 21 európskych krajinách výskumných pracovníkov pochádzajúcich zo 41 štátov. Vybrané projekty pokrývajú širokú škálu oblastí – od sociálnych vplyvov stredomorskej spolupráce v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov až po pomôcky pre sluchovo postihnutých využívajúce laserovú technológiu a technológie optického diaľkového snímania v oblasti stavebno-inžinierskych prác.

"V globálnej znalostnej ekonomike potrebujeme nové myšlienky, aby sme aby sme si udržali konkurencieschopnosť. Investície do špičkového výskumu na hraniciach poznania a do ďalších generácií vedcov preto predstavujú jednu z najväčších európskych priorít," uviedla eurokomisárka zodpovedná za výskum, inováciu a vedu Máire Geogheganová-Quinnová.

Komisárka dodala, že hoci sa granty ERC udeľujú ešte len päť rokov, získali si už svetovú popularitu a EÚ pomáhajú udržať doma a prilákať zvonku tých najlepších z najlepších odborníkov na výskum.

V rámci poslednej súťaže bolo prijatých 4741 žiadostí, čo v porovnaní s minulým rokom predstavuje nárast o 16 percent. Výber príjemcov grantov sa uskutočnil na základe partnerského hodnotenia, ktoré vykonalo 25 komisií uznávaných vedcov z celého sveta.

Granty ERC pre začínajúcich výskumných pracovníkov sú určené pre začínajúcich výskumníkov akejkoľvek štátnej príslušnosti za predpokladu, že žijú v Európe alebo sú ochotní sa do nej presťahovať. Výška grantu dosahuje spolu až dva milióny eur na grant na obdobie do piatich rokov. Spojené kráľovstvo, Nemecko a Francúzsko sú hostiteľskými štátmi s najväčším počtom úspešných uchádzačov.

Európska rada pre výskum, ktorú v roku 2007 zriadila EÚ, je prvou celoeurópskou organizáciou financujúcou výskum na hraniciach poznania. Jej cieľom je stimulovať špičkovú vedeckú kvalitu v Európe podporou súťaženia o granty medzi najlepšími a najkreatívnejšími výskumníkmi akejkoľvek štátnej príslušnosti bez ohľadu na vek.