Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Envirorezort nehovorí, či je národných parkov na Slovensku dosť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Do sústavy chránených území NATURA 2000 pribudne po schválení Európskou komisiou 169 lokalít s výmerou takmer 32.000 hektárov.

Bratislava 19. januára (TASR) - Envirorezort nehovorí, či je súčasný počet národných parkov, ktorých je na Slovensku deväť, dostatočný na zabezpečenie ochrany vzácnych území. "Ministerstvo životného prostredia preferuje komplexný prístup k ochrane prírody," uviedol jeho hovorca Tomáš Ferenčák.

Národné parky sú podľa jeho slov len jedným z formátov, ako chrániť vzácne lokality. "Napríklad minulý rok vláda schválila programy starostlivosti o šesť chránených vtáčích území. Zároveň do sústavy chránených území NATURA 2000 pribudne po schválení Európskou komisiou 169 lokalít s výmerou takmer 32.000 hektárov," povedal Ferenčák.

Ministerstvo aj verejnosť už vidí skôr výhody, ktoré poskytujú národné parky, kde prebehla zonácia, tvrdí Ferenčák. Minulý rok sa podarila zonácia v Národnom parku Slovenský raj. Envirorezort poukazuje na to, že sa tu úspešne v praxi uplatňujú nové nástroje kompenzácií neštátnym vlastníkom lesov.

"Ukončenie zonácie umožnilo aj naštartovať nové ekoturistické aktivity v národnom parku, ako je splav Hornádu alebo sprístupnenie rokliny Kyseľ po 40 rokoch od požiaru. Finišuje sa proces prípravy nového návštevného poriadku, kde vzniknú nové cyklotrasy, pešie trasy, pre verejnosť dostupné trasy na konskú turistiku a areály na skalolezenie a ľadolezenie," priblížil Ferenčák.

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) v koncoročnom rozhovore pre TASR upozorňoval, že prístup k ochrane vzácnych území na Slovensku sa musí zmeniť. Pripomínal, že na zmeny však nie je potrebný len envirorezort, ale aj iné organizácie. Inicioval preto prijatie národného memoranda o lese, ktoré by malo priniesť spoluprácu zainteresovaných a lepšiu ochranu chránených území. Ako však ukázali návrhy memoranda, ktoré prišli z dielne envirorezortu aj agrorezortu, ich predstavy o prístupe k chráneným územiam sa líšia.

"Podľa nás by bolo ideálne, keby územie, ktoré nazývame národným parkom, bolo pod jednou správou. Musíme si stanoviť pravidlá, čo by mal národný park spĺňať," poznamenal Sólymos. Podľa IUCN (Medzinárodnej únie pre ochranu prírody) má v národnom parku 50 až 75 percent územia fungovať v bezzásahovom režime.

Na riešenie ochrany vzácnych území a zastavenie ničenia posledných zvyškov prirodzených horských lesov na Slovensku vyzvali vládu opakovane desiatky odborníkov a mimovládnych organizácií. Na situáciu v lesoch a národných parkoch reaguje aj iniciatíva My sme les, ktorá sa stala najúspešnejšou online environmentálnou podpisovou akciou na Slovensku. Doteraz ju podporilo vyše 64.000 ľudí.