Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rad Ďurka Langsfelda udelia za vyšetrovanie najväčšej banskej tragédie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bývalý banský inšpektor Vladimír Tejbus poukázal na skutočnosť, že prípad banského nešťastia, keď 10. augusta 2009 zahynulo v Bani Handlová 20 baníkov, nebol uzatvorený pradivo.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Rad Ďurka Langsfelda za občiansku statočnosť i profesionálnu odvahu dostane v tomto roku bývalý hlavný banský inšpektor Vladimír Tejbus. Pre TASR to potvrdil Ján Mičovský z občianskeho združenia Spájame statočných.

„Rad dostane za to, že poukázal na skutočnosť, že prípad najväčšieho banského nešťastia v dejinách Slovenska, keď 10. augusta 2009 zahynulo v Bani Handlová 20 baníkov, nebol uzatvorený pradivo. V skutočnosti boli hrubo porušené základné bezpečnostné predpisy a následne aj postupy pri záchranných prácach. Oficiálna verzia však všetko pripísala na vrub vyššej moci a pána Tejbusa obvinili z porušenia povinnosti mlčanlivosti, odvolali z funkcie a prepustili z práce,“ konštatoval Mičovský.

Vyšetrovanie najväčšieho banského nešťastia v histórii SR znovuotvorili v októbri 2016 a stále nie je ukončené. „Trestné stíhanie vo veci zločinu marenia spravodlivosti nie je skončené, stále pokračuje. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru Prievidza vykonáva vo veci na základe pokynu prokurátora Okresnej prokuratúry Prievidza procesné úkony v zmysle Trestného poriadku,“ uviedol pre TASR hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Marián Sipavý.   

V prípade, v ktorom už padli rozsudky, prokurátor Okresnej prokuratúry Prievidza najskôr na základe preskúmania vyšetrovacieho spisu zrušil uznesenie vyšetrovateľa z 12. septembra 2016, ktorým odmietol vec podozrenia zo zločinu marenia spravodlivosti, pretože bolo nezákonné. V uznesení o začatí trestného stíhania, ktoré má TASR k dispozícii, sa uvádza, že "páchateľ ako zamestnanec Hlavného banského úradu (HBÚ) svojimi príkazmi pri vypracovaní správy o zistených skutočnostiach, ovplyvňoval prácu poradnej komisie."   

Na obnovenie vyšetrovania upozornila ako prvá TV Markíza, ktorá v októbri 2016 citovala Tejbusa. „Dôkazy, ktoré je možné nájsť vo vyšetrovacom spise, totiž poukazujú na to, že celý priebeh banského nešťastia, no hlavne príčiny smrteľných pracovných úrazov 20 baníkov, mohli byť s najväčšou pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou úplne iné," napísal v odpovedi Tejbus, ktorý predsedal poradnej komisii. Podľa TV Markíza sa tieto príčiny do záverov komisie nedostali pre zásah predsedu HBÚ Petra Kúkelčíka. HBÚ na to reagoval a takéto obvinenia odmietol.

Na tohtoročné udeľovanie radu Ďurka Langsfelda 7. októbra v Prievidzi pozvali okrem pozostalých po baníkoch aj prezidenta SR Andreja Kisku a mnoho baníckych odborníkov. „Sme presvedčení, že príklady občianskej odvahy a statočnosti sú v našej krajine dnes osobitne dôležité,“ dodal Mičovský.

Rad Ďurka Langsfelda doteraz udelili siedmim osobnostiam, ktoré prejavili pri obhajobe pravdy občiansku statočnosť.