Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Kauza prepustenej sestry Dulajovej pokračuje, nemocnice sa odvolajú

Ilustračné foto Foto: TASR

Prepustená sestra Mária Dulajová sa na margo odvolania NO NaP vyjadrila, že nevie, o čo riaditeľovi ide.

Žiar nad Hronom 17. apríla (TASR) - Nezisková organizácia (NO) Nemocnice a polikliniky (NaP) sa odvolá proti rozsudku Okresného súdu v Žiari nad Hronom z 2. apríla, ktorý určil neplatnosť výpovede zdravotnej sestry Márie Dulajovej.

Pre TASR to dnes uviedol riaditeľ Všeobecnej nemocnice v Žiari nad Hronom a predseda správnej rady NO NaP Rastislav Kubáň s tým, že odvolanie podá hneď, ako mu bude doručený rozsudok.

Kubáň verí v objektivitu krajského súdu a v to, že pravda je na strane organizácie. "Podobné rozhodnutie okresného súdu sme čakali," doplnil. Kubáň naďalej trvá na tom, že výpovede, ktoré dostali Dulajová a jej dve kolegyne, boli v súlade so zákonom. "Organizačná zmena sa nedotkla len ich, ale všetkých, ktorým sa na čas znížil úväzok," vysvetlil.

Prepustená sestra Mária Dulajová sa na margo odvolania NO NaP vyjadrila, že nevie, o čo riaditeľovi ide. Podľa nej ani na súde nevedel dokladovať zámer organizačnej zmeny, na ktorú sa odvoláva. "Nespravil žiadnu zmenu, prepustil nás a namiesto nás prijal ďalšie sestry," uviedla a doplnila, že sudca právnika organizácie upozornil na to, že žiaden iný dôkaz ako na okresnom na krajskom súde predložiť nemôže.

"Ja ako človek, keď viem, že nie som práve a nemám pravdu, tak to na súd nedám, lebo presúdim veľké peniaze už len na súdnych trovách. Ak som ja riaditeľ spoločnosti, tak mi ide o jej prospech a nebudem vyhadzovať peniaze za súdne pojednávania," uzavrela Dulajová.

NO NaP má zo zákona stanovenú 15-dňovú lehotu od doručenia rozsudku na to, aby sa proti nemu odvolala. Pre neplatnosť výpovede sa súdia s prevádzkovateľom Všeobecnej nemocnice v Žiari nad Hronom aj Eva Kollárová a Denisa Wagnerová. Podľa hovorkyne Krajského súdu v Banskej Bystrici termíny pojednávaní v týchto prípadoch ešte nie sú vytýčené.

Tri zdravotné sestry, ktoré pracovali vo Všeobecnej nemocnici v Žiari nad Hronom, v marci 2012 nepodpísali dodatky k pracovným zmluvám, ktoré upravovali úväzky. Vedenie nemocnice ich podľa nich vyhodilo práve pre nepodpísanie dodatku.